Κυριακή 26.05.2024
More

  Καμπάνια ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια

  Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, που αποσκοπεί στην καλλιέργεια παιδείας οδικής ασφάλειας

  Μία εβδομάδα για την οδική ασφάλεια και την ενημέρωση κυρίως των μαθητών, αλλά και του κοινού, ξεκίνησε χθες με πρωτοβουλία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και συγκεκριμένα του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων η οποία υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ στη Λιμνοπούλα στα Λεμβαρχεία.

  Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, που αποσκοπεί στην καλλιέργεια παιδείας οδικής ασφάλειας, μέσα όχι μόνο από θεωρητική, αλλά κυρίως από πρακτική προσέγγιση.

  Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιωσιμότητας και Ασφάλειας «Ζήτημα Ζωής» και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.).

  Οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να βιώσουν, σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας, τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη ζωή τους η μη τήρηση βασικών κανόνων οδικής κυκλοφορίας, δοκιμάζοντας ειδικά τεχνικά και ψηφιακά μέσα, όπως:

  προσομοιωτές οδήγησης διάφορων τύπων οχημάτων (επιβατικού, μοτοσικλέτας, φορτηγού/λεωφορείου),

  προσομοιωτή ανατροπής οχήματος,

  προσομοιωτή πρόσκρουσης διπλού καθίσματος,

  συσκευή με ειδικό λογισμικό εκτίμησης ταχύτητας αντίδρασης για τη συσχέτιση της απόσπασης προσοχής και της οδικής ασφάλειας,

  συσκευή με ειδικό λογισμικό συσχέτισης βάρους και ταχύτητας πρόσκρουσης και

  γυαλιά προσομοίωσης αλκοόλ, ουσιών και κόπωσης.

  Δηλώσεις για τη σημασία της δράσης απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση και στους μαθητές, όσο και στο ευρύ κοινό να σπεύσει στη Λιμνοπούλα, απηύθυναν ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων Γρηγ. Καρράς και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημ. Μαυρογιώργος.

  Εκ μέρους των διοργανωτών, ο συγκοινωνιολόγος Σάκης Τσιούτρας αναφέρθηκε γενικότερα στο έλλειμμα οργάνωσης και εκπαίδευσης στη χώρα μας αλλά και στην αδυναμία ή αδιαφορία της Πολιτείας να εντάξει το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος και όχι στην ευέλικτη ζώνη.

  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων των Ιωαννίνων, ενώ την Πέμπτη 18 Απριλίου κατά τις ώρες 18:00-20:00, θα είναι προσβάσιμο για όλους τους πολίτες.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ