Κυριακή 28.04.2024
More

    Πρότυπη εκπαίδευση με σύγχρονες αντιλήψεις

    Η Γαλακτοκομική Σχολή διευρύνει συνεχώς το πεδίο των εκπαιδευτικών της ενδιαφερόντων

    Η εκπαίδευση των σπουδαστών στις παραδοσιακές τεχνικές τυροκόμησης από σύγχρονους τυροκόμους όμως, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ο στόχος του μέλλοντος για τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων που ολοκλήρωσε με επιτυχία και σημαντικές δράσεις σε εκπαιδευτικό επίπεδο αλλά και ως προς την εξωστρέφεια, το 2023.

    Η Γαλακτοκομική Σχολή έχει καταφέρει κάτι μοναδικό για τα ελληνικά εκπαιδευτικά χρονικά που σε αναλογία ξεπερνά ακόμη και την ανταπόκριση που έχουν οι ακαδημαϊκές σπουδές για τους πτυχιούχους των τμημάτων και σχολών των πανεπιστημίων. Να αναγνωρίζεται από χιλιάδες πλέον οικογένειες στην Ελλάδα και την Κύπρο ως μία Σχολή που ακολουθεί και εφαρμόζει ένα πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης της τυροκόμησης, επιχειρώντας παράλληλα να εκσυγχρονιστεί στη διαδικασία της εκπαίδευσης χρόνο με το χρόνο.  Το 2023 ήταν μία ιδιαίτερη χρονικά και για τη Γαλακτοκομική όπως ανέφερε η διευθύντρια της Σχολής Αλεξάνδρα Μέγα μιλώντας στο ITV, καθώς είχε το δύσκολο έργο και καθήκον να φιλοξενήσει σπουδαστές από πυρόπληκτες και πλημμυροπαθείς περιοχές της χώρας.

    «Τα παιδιά αυτά όμως μετέδωσαν σε εμάς τη δική τους αισιοδοξία κι εμείς αντλήσαμε δύναμη από το παράδειγμά τους. Επίσης παίρνουμε δύναμη από τις οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που συνδέουν το μέλλον των παιδιών τους με την πρωτογενή παραγωγή, με το ποιοτικό γάλα και την ποιοτική τυροκόμηση προϊόντων», ανέφερε η κα Μέγα.

    Οι νέες τεχνικές

    Η Γαλακτοκομική Σχολή διευρύνει συνεχώς το πεδίο των εκπαιδευτικών της ενδιαφερόντων με την κα Μέγα να τονίζει πως σε αυτό το πλαίσιο το 2023 ολοκληρώθηκε η λειτουργία ενός καπνιστηρίου όπου οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στην παραγωγή καπνιστού τυριού.

    Αντίστοιχα έχουν ξεκινήσει εκπαιδευτικά μαθήματα για την παραγωγή τυριού σε οινολάσπη, τυριών που ωριμάζουν στο λάδι και γίνονται και οι πρώτες προσπάθειες για την παραγωγή μπλε τυριού.

    «Για εμάς το στοίχημα είναι η διατήρηση και εκμάθηση της παραδοσιακής τυροκομίας από σύγχρονους τυροκόμους που ακολουθούν τις παραδοσιακές τεχνικές, με το μυαλό όμως στις τάσεις της αγοράς και στις συνήθειες των καταναλωτών», ανέφερε η κα Μέγα.

    Σημαντικές τέλος ήταν και οι δράσεις εξωστρέφειας για τη Γαλακτοκομική Σχολή του 2023 όπως η συμμετοχή αποφοίτων σε πρόγραμμα Erasmus στην Ιταλία, η συμμετοχή σε εκθέσεις και αγορές, αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας με τοπικούς φορείς και παραγωγούς όπως η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου.

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ