ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Επιστροφή στον… Μάιο του 2008 για την ανεργία, καθώς τότε, είχε υποχωρήσει σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα, όπως το 7,4% που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ τον φετινό Αύγουστο. Πριν από 18 χρόνια, είχε φτάσει στο 7,3% που είναι το χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από το 2004 και μετά.
Η δεύτερη καλύτερη επίδοση του Αυγούστου της φετινής χρονιάς, προκύπτει τόσο σε σχέση με το 8,8% του περσινού Αυγούστου (μείωση κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες σε 12 μήνες), όσο και συγκριτικά με το 7,9% του φετινού Ιουλίου (μείωση 0,5 μονάδες σε ένα μόλις μήνα).
Τον Αύγουστο του 2013 η ανεργία στην Ελλάδα έφτανε το 27.7%. 13 χρόνια μετά, η ανεργία στην Ελλάδα καταγράφηκε στο 7.4%. Σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες.
Τον Ιούλιο του 2019 η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών ως προς τη συνολική ανεργία, την ανεργία των νέων, των ανδρών και των γυναικών. Επτά χρόνια μετά, η χώρα μας έχει καταγράψει αισθητή άνοδο στην ευρωπαϊκή κατάταξη, κερδίζοντας 4 θέσεις στη συνολική ανεργία ξεπερνώντας χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Φινλανδία, 5 θέσεις στην ανεργία των νέων, 11 θέσεις στην ανεργία των ανδρών και 1 θέση στην ανεργία των γυναικών…
ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ
Η τιμή του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ) στην αντλία στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασε σε νέο ιστορικό υψηλό με μέση εβδομαδιαία τιμή τα 2,24 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά ένα λεπτό σε σχέση με το ρεκόρ που είχε καταγράψει την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με συγκέντρωση εθνικών δεδομένων που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ρεκόρ μέσης τιμής καταγράφηκαν σε δώδεκα από τις 27 χώρες-μέλη μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Πολωνία, σύμφωνα με ανάλυση του AFPμε βάση δεδομένα που διαβιβάζονται κάθε εβδομάδα στις Βρυξέλλες από τις εθνικές αρχές από το 2005. Τα δεδομένα αυτά αντανακλούν τις τιμές που αναγράφονται στα πρατήρια βενζίνης, στην αρχή ή στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ανάλογα με τη χώρα.
Η τιμή του ντίζελ, του κυριότερου καυσίμου για την οδική μεταφορά εμπορευμάτων και αγροτικών μηχανημάτων, υπερέβαινε τα 2,50 ευρώ το λίτρο στη Δανία, στην Ολλανδία και στη Φινλανδία, και έφθανε τα 2,44 ευρώ το λίτρο στη Γερμανία.
Αυτά τα δεδομένα, που προέρχονται από το πετρελαϊκό δελτίο της Επιτροπής, περιλαμβάνουν τους φόρους που ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 40% της τιμής στην αντλία στην Ένωση, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη στοχευμένα μέτρα βοήθειας όπως αυτά για τους εργαζομένους που χρησιμοποιούν το προσωπικό τους όχημα για μεγάλες αποστάσεις στη Γαλλία.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Στην καταβολή 3.635.944,05 ευρώ (μέσω deminimis) σε 7.715 καλλιεργητές μηδικής προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη στήριξη παραγωγών που υπέστησαν οικονομικές απώλειες εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της ευλογιάς.
Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, εγκρίθηκε η μεταφορά της σχετικής πίστωσης και η καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους στις 30 Σεπτεμβρίου 2026.
«Η μάχη απέναντι στην ευλογιά έχει δύο πλευρές. Από την μια να προστατεύσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και, από την άλλη, να στηρίξουμε όσους υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες αυτής της μάχης» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Όπως τόνισε, «η σημερινή πληρωμή των 3,63 εκατ. ευρώ σε 7.715 καλλιεργητές μηδικής είναι μια τέτοια παρέμβαση. Οι περιορισμοί που ήταν αναγκαίο να επιβληθούν στη διακίνηση των ζωοτροφών είχαν πραγματικό κόστος για τους παραγωγούς και αυτό το κόστος δεν μπορούμε να το αγνοούμε. Κάθε φορά που η μάχη απέναντι στην ευλογιά δημιουργεί ένα πραγματικό πρόβλημα στην παραγωγή, η δική μας δουλειά είναι να το εντοπίζουμε και να το λύνουμε. Αυτό κάνουμε και σήμερα».
Από την εφημερίδα «Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου» 2-10-2026







