Παρασκευή 26.04.2024
More

    Τα του Καίσαρος…

    Από όποια σκοπιά κι αν το εξετάσει κάποιος το θέμα, η μετακίνηση του Γ. Στύλιου από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε αυτό του Αγροτικής Ανάπτυξης, συνιστά αναβάθμιση…

    Και είναι προφανώς και μία άμεση αναγνώριση και των ικανοτήτων του από τον πρωθυπουργό που τον τοποθέτησε σε ένα νευραλγικό υπουργικό θώκο, με μείζονα θέματα προς αντιμετώπιση σε όλη τη χώρα…

    Αλλά με τα τόσο σημαντικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας εδώ και πολλούς μήνες, όπως επίσης με τα θέματα που και ο ίδιος ο κ. Στύλιος έχει ασχοληθεί κατά καιρούς στην περιοχή, θα λέγαμε, ότι είναι στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή…

    Η παρουσία τώρα δύο βουλευτών από την Ήπειρο σε ιδιαίτερα σημαντικές και ευαίσθητες θέσεις κυβερνητικών αξιωμάτων, του κ. Στύλιου στο Αγροτικής Ανάπτυξης και του κ. Αμυρά στο υπ. Περιβάλλοντος αντίστοιχα, μπορεί να αποδειχθεί πως είναι ευεργετική για την Ήπειρο…

    Αρκεί, να υπάρχει διάθεση για συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και μάλιστα αμφίπλευρα…

    Και φυσικά να μην έχει ευκαιριακά χαρακτηριστικά κάθε συνεργασία, γιατί ποτέ δεν πρόκειται να προσδώσει ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο…

    Το χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων και των δύο είναι τέτοιο, που και… παραγγελία να ε΄χιαμε κάνει στην Ήπειρο, δε θα μας καθόταν τόσο καλά, δύο κυβερνητικές επιλογές…

    Αλλά όπως το έχουμε ξαναγράψει, όλα και όλοι κρίνονται στην πράξη, στο αποτέλεσμα…

    Έτυχε τις τελευταίες ημέρες να βρεθούμε στην Αιμοδοσία του ΠΓΝΙ, όπου είχαμε ξανά, την ευκαιρία να δούμε από κοντά την αγωνία που βιώνουν η διεύθυνση και το προσωπικό, για να ανταποκριθεί το Τμήμα και να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες…

    Χειρουργεία (όσα γίνονται), ογκολογικοί ασθενείς, άλλοι μεταγγιζόμενοι ασθενείς που περιμένουν και προσεύχονται να υπάρχει απόθεμα σε μονάδες αίματος…

    Δεν είναι καλή η εικόνα με τις διαθέσιμες ποσότητες, αλλά δεν είναι μόνον αυτό το πρόβλημα…

    Έχει δημιουργηθεί αντίθετα, τα τελευταία χρόνια, ένα μείζον ζήτημα με τον μοριακό έλεγχο του αίματος που συλλέγεται καθημερινά…

    Για να χρησιμοποιηθεί κάθε μονάδα αίματος, θα πρέπει να γίνει ο μοριακός έλεγχος, ο οποίος γινόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια και στο ΠΓΝΙ…

    Με μία απόφαση όμως του υπ. Υγείας, σταμάτησε ο μοριακός έλεγχος στο ΠΓΝΙ και έκτοτε τα αίματα αποστέλλονται για έλεγχο, καθημερινά, στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, από όπου έρχεται η απάντηση, την επόμενη μέρα…

    Αν υποθέσουμε δηλαδή, ότι σήμερα θα συγκεντρωθούν 30 μονάδες αίματος στην Αιμοδοσία του ΠΓΝΙ, αυτές, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι διαθέσιμες προς χρήση, το νωρίτερο, αύριο, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυθημερόν.

    Ας το δουν το θέμα οι τοπικοί βουλευτές και ας κινήσουν τη διαδικασία επαναφοράς του μοριακού ελέγχου στο ΠΓΝΙ.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ