Παρασκευή 26.04.2024
More

    Τα του Καίσαρος…

    Είπε πράγματα που χαιρόμαστε να ακούμε από πολιτικά πρόσωπα ή από πρόσωπα που έχουν μία σοβαρή αρμοδιότητα, ο Γεν. Γραμματέας Παιδείας – Θρησκευμάτων κ. Καλαντζής…

    Που βρέθηκε στην πόλη χθες, για το Διεθνές Συνέδριο για τον αντισημιτισμό στο ψηφιακό πεδίο και στις δηλώσεις που έκανε, απάντησε σε ερώτηση για το εάν και πως το σχολείο μέσα από τα προγράμματά του ή τα βιβλία προσεγγίζει τους μαθητές για τέτοια θέματα…

    Τι είναι ο αντισημιτισμός, τι είναι η ρητορική μίσους και ούτω καθεξής…

    Πέρα από το προφανές, που είναι, πως το πρόγραμμα του σχολείου σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ελάχιστα αναφέρει, ο κ. Καλαντζής στάθηκε σε αυτό που θα πρέπει όλους να μας ενδιαφέρει…

    Στο προσωπικό παράδειγμα του καθενός, είτε αυτός είναι δάσκαλος είτε είναι πολιτικός είτε δημοσιογράφος…

    Όποιος έχει δημόσιο λόγο έχει και πολύ περισσότερες ευθύνες, επομένως θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός και υπεύθυνος…

    Θα επιμείνουμε όμως στο προσωπικό παράδειγμα του δασκάλου και καθενός άλλου, γιατί πράγματι αυτό είναι που έχει σημασία και ειδικά για τα παιδιά (μας), αυτό είναι που τα διδάσκει…

    Εικάζουμε, για παράδειγμα, ότι θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να δούμε στα σχολικά βιβλία, συγκεκριμένες και επεξηγηματικές αναφορές για τα Ολοκαυτώματα στην Ελλάδα…

    Τα Ολοκαυτώματα που βίωσαν οι Γιαννιωτοεβραίοι για παράδειγμα, οι εβραίοι της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της χώρας…

    Αλλά και τα Ολοκαυτώματα των χωριών της Ηπείρου, από τους γερμανούς ναζί…

    Επομένως, πάλι στην προσωπική διάθεση του καθενός από εμάς, στις γνώσεις που έχει αποκτήσει και στον τρόπο που θα τις μεταφέρει στη νέα γενιά, βρίσκεται το μυστικό…

    Όσον αφορά στην πρόταση – απόφαση της Κυβέρνησης για το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, δεν προσδοκούμε και πολλά, πέρα από τη θεωρητική προσέγγιση…

    Ξεκίνησε ο καυγάς για το «ράβε – ξήλωνε» στα έργα στην πλ. Πάργης, αφού διαπιστώθηκε, πως έγιναν λάθη σε τουλάχιστον δύο σημεία, ένα στην πιάτσα των ταξί και ένα δεύτερο στη δεξιά στροφή της Χρ. Πάτση…

    Τα έργα δεν είναι μία δυναμική κατάσταση, που εξελίσσεται διαρκώς και σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, που αλλάζουν καθημερινά…

    Σχεδιάζεις, μελετάς, υλοποιείς. Το έκανες λάθος; Λάθος θα βγει και θα το χρεωθείς… Αν πάλι, διακρίνεις το λάθος νωρίς, πριν παραδοθεί το έργο, και το διορθώσεις, κάτι πάει κι έρχεται…

    Κι αυτό αν είναι μικρό έργο, όπως τα πεζοδρόμια στην πλ. Πάργης… Αν όμως έχει γίνει λάθος σε μεγάλο έργο τι γίνεται;

    Βλέπουμε εδώ και δύο μήνες, να είναι σταματημένο το έργο στον μεγάλο δακτύλιο πλησίον του ΠΕΑΚΙ στην Ανατολή, στα αποκαλούμενα παλαιόθεν ως «πλημμυρισμένα»…

    Και χωρίς να έχουμε βροχές φθινοπωρινές εδώ και πολλές ημέρες, παρατηρούμε μία λίμνη εκεί που διέρχεται ο δακτύλιος…

    Αυτός που το σχεδίασε το έργο και έκανε τη μελέτη, είμαστε σίγουροι, ότι τα έκανε σωστά; Γιατί κάτι μας φαίνεται, ότι πάει λάθος και ότι θα χρειαστούν πολλά χρήματα για να διορθωθεί…

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ