Τετάρτη 24.07.2024
More

  Το πρώτο εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος θα χορηγηθεί σε Bρετανούς ασθενείς

  Το πρώτο εξατομικευμένο εμβόλιο στον κόσμο για τον καρκίνο του δέρματος πρόκειται να προσφερθεί σε Βρετανούς ασθενείς ως μέρος ενός σχεδίου θεραπείας «cordon bleu».

  Το εμβόλιο που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA που πρωτοστάτησε στην παραγωγή εμβολίων Covid, είναι προσαρμοσμένο για κάθε ασθενή και προσφέρει την ελπίδα θεραπείας για το μελάνωμα. Επίσης, υποβάλλεται σε πρώιμο τεστ και για άλλους τύπου καρκίνου.

  Περίπου 70 Βρετανοί πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια τελική δοκιμή με τα αρχικά αποτελέσματα να δείχνουν ότι όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο pembrolizumab, το εμβόλιο – γνωστό ως εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων (INT) – μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά το ήμισυ.

  Μια δεύτερη φάση της δοκιμής του εμβολίου, με τη συμμετοχή των φαρμακευτικών εταιρειών Moderna και MSD, διαπίστωσε ότι τα άτομα με σοβαρά μελανώματα υψηλού κινδύνου που έλαβαν το εμβόλιο μαζί με pembrolizumab είχαν 49-% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να επανεμφανιστεί ο καρκίνος  μετά από τρία χρόνια από εκείνους που χορηγήθηκε μόνο pembrolizumab. Τώρα έχει ξεκινήσει μια δοκιμή τρίτης τελικής φάσης, με επικεφαλής το University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

  Η Δρ Χέδερ Σο, που συντονίζει την πρώτη απόπειρα  εφαρμογής του εμβολίου , δηλωσε στην Daily Telegraph ότι «είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό».

  Η τρίτη φάση της παγκόσμιας δοκιμής θα περιλαμβάνει πλέον ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών και στοχεύει στη στρατολόγηση περίπου 1.100 ατόμων.

  Ο βραχίονας του Ηνωμένου Βασιλείου στοχεύει να στρατολογήσει τουλάχιστον 60 έως 70 ασθενείς σε οκτώ κέντρα, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, του Μάντσεστερ, του Εδιμβούργου και του Λιντς.

  Οι ασθενείς θα λαμβάνουν ένα χιλιοστόγραμμα του εμβολίου mRNA κάθε τρεις εβδομάδες, σε εννέα δόσεις και 200 ​​χιλιοστόγραμμα pembrolizumab κάθε τρεις εβδομάδες για περίπου ένα χρόνο.

  Οι ειδικοί λένε ότι το εμβόλιο είναι εξίσου ανεκτό με τα εμβόλια της γρίπης ή του Covid, με τις πιο συχνές παρενέργειες όπως η κούραση και ο πόνος στο χέρι.

  Ο συνδυασμός θεραπείας δοκιμάζεται επίσης για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ