Αν έχει κάποιος χρόνο για να παρακολουθήσει εκδηλώσεις όπως η χθεσινή, της Μονάδας Διαχείρισης (πρώην Φορέας Λίμνης) Παμβώτιδας, μπορεί να βγει πολλαπλά κερδισμένος και ενημερωμένος…
Και επειδή ασχολούμαστε σε δημοσιογραφικό επίπεδο για χρόνια με την λίμνη και την κατάστασή της, τα προβλήματα, τα θετικά και αρνητικά της, εκτιμούμε, ότι υπάρχει πλέον μία συνολική αποτύπωση της κατάστασης που μπορεί να βοηθήσει τον κάθε αρμόδιο φορέα, να λάβει αποφάσεις…
Αξίζει λοιπόν να σταθούμε σε μερικές επισημάνσεις των μελετητών των δράσεων που υλοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν χθες, όπως ο καθορισμός της «οικολογικής στάθμης» της λίμνης…
Στη λογική πως αφενός η στάθμη δεν πρέπει να «πέσει» κάτω από ένα όριο ανά περίοδο, ώστε να διαφυλάσσεται η βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα και αφετέρου πως δεν πρέπει να «ανέβει» πάνω από το όρια της πλημμύρας, όπως και να υπάρχει έλεγχος και στο «άνοιξε – κλείσε» του θυροφράγματος και στον όγκο των ποσοτήτων νερού για άρδευση…
Κρίνουμε δε ως εξαιρετικά σημαντική την παραδοχή των μελετητών, ότι την τελευταία δεκαετία το σύστημα που ελέγχει τη στάθμη και την αυξομείωσή της ανά περιόδους έχει ισορροπήσει, χωρίς δραματικές μεταβολές που να μπορούν να επηρεάσουν τη βιοποικιλότητα…
Στην παρουσίαση για τη λιμναία συγκοινωνία, την οποία είχαμε παρουσιάσει στις αρχές Ιουλίου στην «Ε», οι μελετητές «εκθέτουν» τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και ειδικότερα όλους εκείνους που είχαν πείσει την πολιτική ηγεσία με υφυπουργό τον Γ. Αμυρά, να ανακοινώσει παρουσία του Πρωθυπουργού άλλο ένα έργο (μετά τον παραλίμνιο πεζόδρομο) που δε μπορεί να γίνει…
Και μιλάμε για την επιδότηση με 1 εκ. ευρώ της τοποθέτησης ηλεκτροκινητήρων στα καραβάκια, κάτι που δε μπορεί να γίνει, όχι για τεχνικούς λόγους, αλλά γιατί το απαγορεύει η νομοθεσία!
Σε μία ευνομούμενη και κανονική χώρα, οι υπηρεσιακοί που το είχαν εισηγηθεί για να το πει ο υφυπουργός και να το χειροκροτήσει ο Πρωθυπουργός, θα είχαν ήδη παραπεμφθεί…
Άλλες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα, όμως εμείς θα μείνουμε σε κάτι άλλο…
Στην αίθουσα που έγινε η εκδήλωση χθες, παρέστησαν όλοι κι όλοι καμιά 40αριά νοματαίοι… Οι 30 ήταν οι εργαζόμενοι της Μονάδας Διαχείρισης και οι μελετητές, πέντε ήταν εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ και άλλοι τόσοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης…
Μετρημένοι και συγκεκριμένοι από την αυτοδιοίκηση, αυτοί που ενδιαφέρθηκαν να ακούσουν, ήτοι οι Γ. Ζάψας, Δημ. Δημητρίου, Γ. Πρέντζας και Τ. Ζέκα…
Όλοι οι άλλοι προφανώς τα… ξέρουν και δε χρειάζονται καμία ενημέρωση.
Δε συνιστά απρέπεια η μη εκπροσώπηση του Δήμου ή της Περιφέρειας, αλλά είναι μία καθαρά συνειδητή τους επιλογή, για διαφορετικούς λόγους που μπορεί προφανώς να ισχυριστεί ο καθένας…
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με το υπ. Περιβάλλοντος που έχει επιλέξει – επίσης συνειδητά – από τη σύσταση ενός υδροκέφαλου και συγκεντρωτικού οργανισμού, όπως είναι ο ΟΦΥΠΕΚΑ να απομακρύνει τις περιφερειακές Μονάδες (πρώην Φορείς) από τις τοπικές κοινωνίες…
Καμία επαφή με αυτές και όπου (και αν) αυτή καταγράφεται, υπάρχει λόγω των προσωπικών σχέσεων και επαφών με τα στελέχη των Μονάδων…
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ