Κυριακή 23.06.2024
More

  Ξύπνησαν εφιάλτες…(Ι)

  Τα γεγονότα που με αγωνία παρακολουθούμε από χθες τα ξημερώματα με το Euroferry Olympia, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά όταν έπλεε κοντά στην Ερείκουσα, ξύπνησαν και σε αρκετούς Γιαννιώτες, μνήμες ή καλύτερα εφιάλτες από το τραγικό γεγονός με το Norman Atlantic, στο οποίο επίσης είχε ξεσπάσει φωτιά τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου του 2014.

  Καλύπτοντας τότε το ρεπορτάζ, από την Ηγουμενίτσα, όπου βρέθηκα για τρεις συνεχόμενες ημέρες, πρέπει να πω πως η χθεσινή πυρκαγιά στο Euroferry Olympia, μας έκανε όλους όσοι ζήσαμε και σαν ρεπόρτερ τις εφιαλτικές ώρες με το N. Atlantic, να αγωνιούμε στο ζενίθ, αντιλαμβανόμενοι το τι μπορούν να περνούν οι επιβάτες του πλοίου.

  Άλλωστε η τραγωδία με το πλοίο Norman Atlantic με ιταλική σημαία, που είχε αναχωρήσει από την Πάτρα με 499 άτομα εκ των οποίων 487 επιβάτες και 55 μέλη του πληρώματος, με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνα, ήταν κάτι που τότε απευχόμασταν όλοι να μην ξανασυμβεί.

  Τότε, οι εκατοντάδες επιβάτες έζησαν εφιαλτικές στιγμές εγκλωβισμένοι στο κατάστρωμα του πλοίου, αντιμέτωποι με το κρύο, τη δυνατή βροχή, τους θυελλώδεις ανέμους και το πύρινο δάπεδο. Για περισσότερες από 40 ώρες τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες και το πλήρωμα και ευτυχώς τότε σώοι είχαν επιστρέψει, στην Ηγουμενίτσα, μετά από πάρα πολλές ώρες και οι αρκετοί Γιαννιώτες που ήταν στο πλοίο.

   

  [Β.Λ.]

   

  ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΕΦΙΑΛΤΕΣ… (ΙΙ)

  Τα δυο τραγικά γεγονότα μοιάζουν αρκετά, σήμερα που προσπαθούμε να δούμε τι ακριβώς συνέβη και στο Euroferry Olympia.

  Υπενθυμίζουμε πως για το Norman Atlantic , από την έκθεση των Ιταλών εμπειρογνωμόνων είχε προκύψει ότι η φωτιά ξέσπασε στο γκαράζ 4 από φορτηγό μεταφοράς ψαριών που είχε σε λειτουργία το ντιζελοτροφοδοτούμενο μοτέρ του για συνεχή οξυγόνωση του θαλάμου μεταφοράς του φορτίου. Αυτό δεν αποσυνδέθηκε όπως έπρεπε και δεν συνδέθηκε σε πρίζα του πλοίου.

  Ωστόσο τότε, οι παραλείψεις του Ιταλού πλοίαρχου ήταν εγκληματικές, όπως το ότι καθυστέρησε να αντιδράσει τις πρώτες ενδείξεις καπνού, ενώ τα σύστημα πυρόσβεσης ενεργοποιήθηκε σε λάθος κατάστρωμα και επιπλέον, δεν δόθηκαν οδηγίες στο ιταλικό και ελληνικό πλήρωμα ώστε να εφαρμοστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έλεγχος και καθοδήγηση των επιβατών που αναζητούσαν μόνοι τους σωσίβια και εξόδους διαφυγής.

  Ελπίζουμε, σήμερα, μια ημέρα μετά το γεγονός με το Euroferry, να καταλάβουν επιτέλους όλοι, πως σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν αρκεί μόνο η απόδοση ευθυνών, αλλά όλοι οι αρμόδιοι οφείλουν να λάβουν μέτρα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον άλλα τέτοια γεγονότα.

   

   

  [Β.Λ.]

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ