Δευτέρα 24.06.2024
More

  Αγνή Νάκου – «Προσωπικό στοίχημα, οι δομές ψυχικής υγείας στην Ήπειρο»

  Συνέντευξη στον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

  Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στη φάση της δημόσιας πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων πήρε η Περιφέρεια Ηπείρου από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τις δύο δομές ψυχικής υγείας που θέλει να αναπτύξει στην Ήπειρο.

  Πρόκειται για ένα Οικοτροφείο για περιπατητικούς ασθενείς με άνοια καθώς και για μία Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Την παραπάνω είδηση δίνει η Αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Υγείας, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος εκ νέου με την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» με επικεφαλής τον Αλ. Καχριμάνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ε». Παράλληλα όμως μιλά και για το αποτύπωμα της θητείας της Περιφερειακής Αρχής από το 2019 και για τη στοχοθεσία της επόμενης πενταετίας, απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες ενόψει εκλογών στην Περιφέρεια Ηπείρου να υποστηρίξουν το ψηφοδέλτιο της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου».

  Κα Νάκου, ποιο πιστεύετε ότι είναι το αποτύπωμα της θητείας της Περιφερειακής Αρχής από το 2019 μέχρι και σήμερα;

  Θεωρώ ότι το αποτύπωμα είναι θετικό και εποικοδομητικό σε διάφορους τομείς που έχει ασχοληθεί η Περιφέρεια, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, τα έργα οδοποιίας, οι παρεμβάσεις στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, σε θέματα παιδείας και αλλού. Βοηθήσαμε τους ευάλωτους πολίτες όπου χρειάστηκε, ανταποκριθήκαμε σε έκτακτες συνθήκες εντός και εκτός Ελλάδας, όπως ήταν οι σεισμοί σε Τουρκία και Αλβανία και όλες μας οι παρεμβάσεις είχαν έντονο κοινωνικό πρόσωπο. Είμαστε σίγουρα ικανοποιημένοι από το έργο που έγινε, αλλά πάντα υπάρχει και το καλύτερο. Υπάρχει μία σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, μεγάλα έργα που αλλάζουν την εικόνα και τις προοπτικές της Ηπείρου και μικρότερα που δίνουν λύσεις σε ζητήματα της καθημερινότητας.

  Κληθήκατε να διαχειριστείτε και σε προσωπικό επίπεδο με τις αρμοδιότητές σας, την υγειονομική κρίση, μία συνθήκη εξαιρετικά δύσκολη για κάθε θεσμικό φορέα με την έννοια πως δεν υπήρχε ανάλογη εμπειρία και προηγούμενο. Πως αξιολογείτε αυτήν την περίοδο με μία σχετική πλέον απόσταση χρόνου και με μία κατάσταση που δεν είναι πλέον επείγουσα όσο τα προηγούμενα χρόνια;

  Και ως Περιφέρεια και σε προσωπικό επίπεδο κληθήκαμε να διαχειριστούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με ένα αντικείμενο άγνωστο και σε εμάς, με συνθήκες και πρωτόκολλα που άλλαζαν διαρκώς, με προβλήματα που προέκυπταν το ένα πίσω από το άλλο. Πιστεύω όμως, ότι με τη θέληση για προσφορά, τη διάθεση της συνεργασίας και την αρωγή των υπηρεσιών της Περιφέρειας ανταποκριθήκαμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Πιστεύω ότι η αποτίμηση αυτής της διετίας στην υγειονομική κρίση είναι θετική λόγω της αποτελεσματικής διαχείρισης στα ζητήματα της δικής μας αρμοδιότητας. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, την Πολιτική Προστασία, την Κοινωνική Πρόνοια, τη Διεύθυνση Υγείας, επίσης τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ για την άριστη συνεργασία όπως και τους Δήμους και τις υπηρεσίες τους. Έχουμε αποκομίσει όλοι μία σπουδαία εμπειρία που θα είναι χρήσιμη εάν ποτέ χρειαστεί κάτι ανάλογο σε τέτοια έκταση.

  Εκτός από τα θέματα της υγειονομικής κρίσης, στις αρμοδιότητές σας είχατε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Αν κάνετε μία συνολική αποτίμηση στους σημαντικότερους «σταθμούς» αυτών τι θα λέγατε;

  Έγιναν και γίνονται πάρα πολλά πράγματα μέσω του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που περιοδικά στη διάρκεια του έτους συγκεντρώνει και διανέμει είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε ιδρύματα σε όλη την Ήπειρο και όχι μόνο. Λειτουργούμε και φέτος τα Κοινωνικά Φροντιστήρια και ανταποκρινόμαστε στις αυξημένες ανάγκες των δικαιούχων της πρόνοιας.

  Ωστόσο θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε ένα προσωπικό μου στοίχημα που ήταν οι ελλείψεις στην Ήπειρο σε δομές ψυχικής υγείας. Παρότι βρεθήκαμε στη μεταβατική περίοδο της προγραμματικής περιόδου, καταφέραμε και εντάξαμε προς χρηματοδότηση τη λειτουργία πέντε Κέντρων Ημέρας για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, στην πρώιμη παρέμβαση και στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Καταφέραμε όμως επίσης να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για μία κλειστή δομή για περιπατητικούς ασθενείς με άνοια. Είχα προσωπικές συναντήσεις με την πρώην Υφυπουργό Υγείας κα Ράπτη που αποδέχθηκε την πρότασή μας και για τη δομή αυτή όπως και για μία Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας και πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκα με το νέο Υφυπουργό Υγείας, που μας έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να βγει στον αέρα η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων. Θα θέλαμε το επόμενο διάστημα να επικεντρωθούμε και σε μία κλειστή μονάδα για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού γιατί μας προβληματίζει έντονα το τι θα γίνουν αυτά τα άτομα όταν ενηλικιωθούν ή όταν φύγουν από κοντά τους οι συγγενείς – φροντιστές.

  Βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές στην Περιφέρεια Ηπείρου. Αν μπορούσατε να απευθυνθείτε σε έναν προς έναν τους ψηφοφόρους της παράταξης για ποιον λόγο να επιλέξουν εσάς στο ψηφοδέλτιο;

  Καταρχάς το σημαντικό είναι να επιλέξουν την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» που είναι η μόνη παράταξη που εγγυάται την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειάς μας, να δουν το έργο της ως Περιφερειακή Αρχή και να αποφασίσουν. Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να με τιμήσουν εκ νέου οι συμπατριώτες μας με την ψήφο τους για να συνεχίσω να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με ζήλο και αυτοθυσία, όπως έκανα από την πρώτη ημέρα που με εξέλεξαν, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να τους εκπροσωπήσω.

  ΣΗΜ. Η συνέντευξη της κας Νάκου έγινε στο ξενοδοχείο The Lake, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ