Παρασκευή 26.04.2024
More

    «Με ανησυχεί ο κακός μας εαυτός»

    Συνέντευξη στον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Είναι από τα πρόσωπα που έχουν αφήσει το προσωπικό τους στίγμα στην πορεία διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα. Η επάνοδος, στην εβδομαδιαία προς το παρόν, ενημέρωση της κοινής γνώμης, αποτέλεσε ένα «σήμα κινδύνου» για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

    Οι αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας επηρεάζουν πια την καθημερινότητα και τις ζωές όλων των πολιτών. Με τους αριθμούς των κρουσμάτων να κινούνται από τις αρχές Αυγούστου σε τριψήφια νούμερα, η ανησυχία για την πορεία του ιού είναι ευδιάκριτη.

    Η «Ε» απευθύνθηκε στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά που μας αφιέρωσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του και δέχθηκε να μας μιλήσει για τη διαχείριση της κρίσης και σε τοπικό επίπεδο με τις εικόνες που είδαμε όλοι στην Κακαβιά τον Δεκαπενταύγουστο, την κριτική των τοπικών φορέων στον ΕΟΔΥ για την καταγραφή των κρουσμάτων, για τις καταστάσεις που τον προβληματίζουν, αλλά και για την προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας για φαινόμενα, όπως αυτό της φονικής πλημμύρας στην Εύβοια.

    – Περάσαμε ένα δύσκολο και αγωνιώδες διάστημα λίγων ημερών το Δεκαπενταύγουστο με την τεράστια προσέλευση πολιτών από τη γειτονική Αλβανία, στα Τελωνεία Κακαβιάς, αλλά και της Κρυσταλλοπηγής. Εκ του αποτελέσματος, και αφού χρειάστηκε να ληφθούν έκτακτες αποφάσεις το σαββατοκύριακο, θεωρείτε, ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα οι αποφάσεις για την τήρηση των αυστηρών μέτρων στα χερσαία σύνορα (ανώτατος αριθμός διελεύσεων, αρνητικό τεστ κ.λπ); 

    Όπως όλα δείχνουν ο μεγάλος αριθμός διελεύσεων που παρατηρήθηκε κοντά στο Δεκαπενταύγουστο οφειλόταν στον αριθμό των πολιτών που θέλησαν να περάσουν τα σύνορα πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων. Και θεωρώ ότι το ίδιο θα είχε συμβεί όποτε και αν είχε ληφθεί η σχετική απόφαση. Απλά αν τα μέτρα είχαν ξεκινήσει να ισχύουν νωρίτερα, θα είχε σημειωθεί νωρίτερα και η αυξημένη προσέλευση στα σύνορα. Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι οι αποφάσεις μας βασίζονται στα δεδομένα. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί από την πρώτη ημέρα, όλες τις εξελίξεις και προσαρμόζει ανάλογα τη στρατηγική της. Και αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μεθοδικά, συντονισμένα σφραγίσαμε τα σύνορά μας και ελέγχουμε πλέον τους πάντες.

    – Η πρόσφατη υπουργική απόφαση για τα χερσαία σύνορα περιλαμβάνει αντίστοιχα μέτρα με αυτά τους Κακαβιάς και για την Κρυσταλλοπηγή, κάτι που δεν είχε ανακοινωθεί αρχικά. Αυτό δείχνει, σε εμάς τουλάχιστον, ότι υπάρχουν «ανοιχτά αυτιά» που ακούνε τις επισημάνσεις, τις προειδοποιήσεις και την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών. Αν αυτό τους ισχύει, δε θα ήταν δόκιμο οι αποφάσεις να λαμβάνονται, αφού έχουν γίνει επαφές με τους τοπικούς παράγοντες;

    Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς και έχουμε μία εξαιρετική και ιδιαίτερα αποτελεσματική συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Ελισάφ. Δυστυχώς, η αντιμετώπιση της πανδημίας και η αναγκαιότητα άμεσων αντανακλαστικών δεν επιτρέπουν μεγάλες αναλύσεις σε ευρεία κλίμακα πριν τη λήψη των αποφάσεων, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν ταχύτατα και απαιτούνται γρήγορες αντιδράσεις για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Επειδή όμως γνωρίζουμε καλά πόσο πολύτιμες είναι οι προτάσεις και οι απόψεις των εμπείρων σε τέτοια ζητήματα σε κάθε κοινωνία, για αυτό και τις ακούμε πάντα με ιδιαίτερη προσοχή και στις περιπτώσεις που εντοπίζεται κάποια αρρυθμία προχωράμε στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

    – Ανησυχείτε, ότι λόγω της διασποράς του ιού και εξαιτίας των μέτρων που ανακοινώνονται, θα διαμορφωθεί μία κατάσταση θεωρούμενης «αστυνομοκρατίας» στη χώρα; Ποιο είναι το στοιχείο που σας ανησυχεί περισσότερο στην πορεία της πανδημίας στη χώρα;

    Σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία υπάρχουν νόμοι τους οποίους πρέπει να σεβόμαστε και να τηρούμε. Ο έλεγχος της εφαρμογής των νόμων ανατίθεται στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ένα εκ των οποίων είναι η αστυνομία, τα οποία επιβάλλουν και τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις όπου υπάρχει παράβαση. Και στην περίπτωση της πανδημίας και των σχετικών μέτρων, η αστυνομία και οι υπόλοιποι ελεγκτικοί μηχανισμοί ασκούν την αρμοδιότητά τους σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Δεν αποφασίζουν και δεν πράττουν κατά βούληση, αλλά λειτουργούν όπως προβλέπει ο νόμος. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

    Όσον αφορά στο τι με ανησυχεί περισσότερο αυτό είναι ο «κακός» μας εαυτός. Η χαλάρωση και η μη τήρηση των μέτρων που θα μπορούσε ίσως να μας φέρει αντιμέτωπους με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας πιο ισχυρό από το πρώτο. Για αυτό και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να δείχνουμε υπευθυνότητα, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Γιατί δεν γίνεται σε κάθε μπαρ, σε κάθε παραλία, σε κάθε κοινωνική εκδήλωση να υπάρχει και ένας αστυνομικός. Η τήρηση των μέτρων είναι υπόθεση όλων μας.

    – Ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης αναφέρεται συνεχώς στην άριστη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και με εσάς προσωπικά, σε αντίθεση με τη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων. Υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης που είναι ευδιάκριτο σε όλους. Υπάρχει κάποια σκέψη, να αντιμετωπιστεί με κάποιον τρόπο;

    Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αντιμετώπιση της πανδημίας εργαζόμαστε σκληρά και δίνουμε καθημερινά τον καλύτερο εαυτό μας. Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες συνθήκες και ότι είναι πιθανό να υπάρξουν μικρές αρρυθμίες και διαφορετικές προσεγγίσεις σε καθημερινά ζητήματα. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να ακυρώνει την προσπάθεια όλων μας. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης, μέσα από τα δικά του πρωτόκολλα και διαδικασίες, έχει προσφέρει σημαντικά στην όλη διαχείριση αυτής της πανδημίας και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικότατο γρανάζι στη μηχανή της πολιτικής προστασίας της χώρας και της μάχης κατά του κορωνοϊού.

    – Ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, μετράμε θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές στις πλημμύρες της Εύβοιας. Θεωρείτε απαραίτητο να υπάρξει ένας μερικός ανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο προετοιμασίας, ώστε φαινόμενα έκτακτων φυσικών καταστροφών, που θεωρούνται σήμερα «απρόβλεπτα» να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά;  

    Το να γινόμαστε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης και φυσικών καταστροφών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Για αυτό και προχωρήσαμε πέρσι το Νοέμβριο στη σύνταξη του Γενικού Σχεδίου «Δάρδανος» που αφορά στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους. Επιπρόσθετα, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας αναδιαρθρώνεται, με τη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Με αυτό το στόχο έχουμε εκπονήσει και το ολοκληρωμένο σχέδιο «Ασπίδα 2020-2023», το οποίο δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο υποδομών και μέσων, αλλά και τεχνογνωσίας μέσα από τη διαρκή εκπαίδευση των στελεχών της. Έτσι η χώρα μας θα είναι καλύτερα θωρακισμένη απέναντι στους κινδύνους και τις προκλήσεις και η Πολιτική Προστασία θα είναι σε θέση να συνεχίσει να ανταποκρίνεται επάξια στην αποστολή της.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ