Συνέντευξη στον Φιλήμονα Καραμήτσο
Στα Γιάννενα θα βρεθεί σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Πρόκειται για μία κρίσιμη πολιτική επίσκεψη που σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί στο επίκεντρο της κρίσης που έχει δημιουργηθεί από ένα σημείο της περιφέρειας που δοκιμάζεται από την έξαρση της μετάδοσης της νόσου και να θέσει τη δική του πρόταση. Ο κ. Τσίπρας με δηλώσεις του σήμερα στην «Ε» επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη τόσο για τον τρόπο που αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση όσο και την πολιτική της για τη στήριξη της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Θέτει τρία σημεία δράσεων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, ενώ στα ζητήματα της οικονομίας παρουσιάζει ένα βασικό πρόγραμμα ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης
κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ίσως στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας και διεθνώς και ήδη στην Ελλάδα καταγράφεται πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, αλλά και νοσηλευομένων. Έχετε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην Υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τι πιστεύετε ότι έπρεπε να είχε γίνει από την κυβέρνηση και ποια είναι η δική σας πρόταση σήμερα;
Κύριε Καραμήτσο, οι αναγνώστες το γνωρίζουν αλλά είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να υπενθυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη φάση της πανδημίας, από την Άνοιξη, έδωσε δείγματα γραφής.
Στηρίξαμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης, βάλαμε πλάτη στη μάχη κατά του ιού, καταθέσαμε προτάσεις, υποδείξαμε λάθη και αστοχίες και επισημάναμε τους κινδύνους, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τα επιστημονικά δεδομένα και τη βεβαιότητα που διατύπωναν όλοι οι ειδικοί ότι αναπόφευκτα το δεύτερο κύμα θα έρθει το φθινόπωρο.
Συνεχίζαμε να ασκούμε κριτική και να προτείνουμε διαρκώς μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατασκεύασε μια νίκη έναντι του ιού για να χρίσει τον εαυτό του νικητή. Έστειλε το μήνυμα του εφησυχασμού στους πολίτες, οργανώνοντας φιέστες στη Σαντορίνη ενώ άνοιγε με αλλοπρόσαλλο τρόπο τον τουρισμό, χωρίς ενιαία πρωτόκολλα για όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, και δεν έκανε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Και τώρα, την πιο κρίσιμη στιγμή, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να συνεννοηθούμε στη βάση τριών απλών και αυτονόητων αξόνων, σε ένα μίνιμουμ για την προστασία της ζωής και της κοινωνικής συνοχής.
Την εκπόνηση ενός σχεδίου εξάμηνης διάρκειας για την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να μη βρεθεί ξανά στα όρια του.
Την κοινή συμφωνία όλων μας σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με γνώση, αξιοπιστία και εμπειρία, που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης αλλά θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο το όποιο θα έχουμε συμφωνήσει.
Το πάγωμα όλων των νόμων που ψήφισε ή σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση, οι οποίοι πλήττουν την κοινωνική συνοχή αυτές τις κρίσιμες ώρες. Όπως είναι ο πρόσφατος πτωχευτικός νόμος, που ρευστοποιεί τα σπίτια και τις περιουσίες των πολιτών, ή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που θα φέρει νέα δεινά για τους εργαζόμενους.
Η μοναδική μας έγνοια αυτή τη στιγμή είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές και η κοινωνία. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συμβεί αυτό.
Αν χρειαστεί, θα βάλουμε ξανά πλάτη, εφόσον έχουμε την εγγύηση πάνω στα τρία σημεία που αποτελούν το ελάχιστο πεδίο άμεσης δράσης απέναντι στην εξάπλωση του ιού.
Επιπλέον στα Ιωάννινα και σε άλλες περιοχές της χώρας, καταγράφεται μεγάλη ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους εργαζομένους, για τον κίνδυνο μεγάλου πλήγματος στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τις θέσεις εργασίας. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να στηριχθεί η οικονομία και να υπάρξει μία προοπτική εξόδου από την ύφεση;
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν βέβαιο ότι θα έρθει, γι΄αυτό είναι εγκληματική η αδράνεια της κυβέρνησης. Τώρα, δυστυχώς, είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Με την κυβέρνηση να ομολογεί στην πράξη, με το δεύτερο lockdown, ότι απέτυχε παταγωδώς από το Μάιο μέχρι σήμερα, να προετοιμάσει τη χώρα για να ελέγξει την εξάπλωση του ιού.
Και τώρα, αντί να στηρίξει τους εργαζόμενους και την επιχειρηματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει μια πολιτική λεηλασίας εισοδημάτων και δικαιωμάτων. Επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη και ακολουθεί την ίδια πολιτική που οδηγεί σε βαθιά ύφεση σε δραματική συρρίκνωση των μισθών και του εισοδήματος των νοικοκυριών, μια πολιτική που επιμένει στην επιδότηση της ανεργίας, στην ανατροπή προς το χειρότερο των σχέσεων εργασίας και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε όλα τα περιθώρια να πράξει διαφορετικά, καθώς οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας ήταν πρωτόγνωρα θετικές με αποθεματικά ύψους 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με ρυθμισμένο δημόσιο χρέος με αναστολή του συμφώνου σταθερότητας για φέτος και του χρόνου και με πρωτοφανής ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δυστυχώς η κυβέρνηση άφησε αυτές τις μοναδικές δυνατότητες αναξιοποίητες βυθίζοντας την ελληνική κοινωνία σε οικονομικό αδιέξοδο, ήδη αρκετά πριν από την έναρξη του δεύτερου lockdown, και πριν από το πρώτο. Σας θυμίζω ότι η ΝΔ παρέλαβε μια οικονομία με ρυθμό ανάπτυξης στο 2,8%, ρυθμός μεγαλύτερος του τότε ευρωπαϊκού μέσου όρου, και κατάφερε να φέρει ύφεση ήδη από το τέλος του 2019. Πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας.
Όμως το θέμα είναι τώρα τι πρέπει να γίνει. Εμείς προτείνουμε και επιμένουμε στην επιδότηση εργασίας για όσο διαρκεί η κρίση. Προτείναμε το Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία για όσο διαρκεί η κρίση. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε όλους τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, όχι όμως ως δάνειο όπως συμβαίνει τώρα, ώστε να μην επιβαρυνθεί το ήδη αυξημένο χρέος των επιχειρήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει μία τελευταία ευκαιρία να συμπεριφερθεί επιτέλους με υπευθυνότητα. Να παραδεχθεί τα λάθη του και να αντιληφθεί ότι η νέα, και πολύ πιο επικίνδυνη, φάση της πανδημίας δεν είναι όπως η πρώτη. Δεν θα δοξαστεί κρυπτόμενος ούτε μπορεί να εμφανίζεται μέρα παρά μέρα και να ρίχνει την ευθύνη στους Έλληνες και πόσο μάλλον στη νέα γενιά. Ούτε θα διασωθεί από τη διαρκή και φιλότιμη προσπάθεια των αδρώς επιχορηγούμενων ΜΜΕ της λίστας του κ. Πέτσα να εξωραΐζουν τη πραγματικότητα και να μεταθέτουν την ευθύνη στους πολίτες. Τώρα η οδυνηρή πραγματικότητα χτυπάει επίμονα την πόρτα κάθε νοικοκυριού ξεχωριστά. Και το κυρίαρχο συναίσθημα δεν είναι μόνο ο φόβος αλλά και η αγανάκτηση. Η οργή για τις μεγάλες αντιφάσεις και τη διαρκή ανασφάλεια.