Σάββατο 25.05.2024
More

  Πρόστιμο έως και 15.000 ευρώ για τους ξεχασιάρηδες οδηγούς

  Tι δεν πρέπει να αφήνουμε στο αυτοκίνητο

  Μόνο λίγα δεν είναι τα περιστατικά εκούσιας ή μη εγκατάλειψης ζώου στο εσωτερικό αυτοκινήτων, με τον πέλεκυ για τους κηδεμόνες να πέφτει βαρύς.

  Ο καθένας από εμάς που είχε την τύχη στη ζωή του να συνυπάρξει με κάποιο ζώο, μπορεί να καταλάβει την ευεργετική επίδραση που έχουν οι (συνήθως) τετράποδοι φίλοι μας στην ψυχολογία μας, στο χαρακτήρα μας, και γενικότερα στην καθημερινότητά μας.

  Όπως, ωστόσο, συμβαίνει και με ένα παιδί, κάθε ζώο συντροφιάς απαιτεί την προσήκουσα υπευθυνοτητα από τη μεριά μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα εκτεθεί σε κίνδυνο. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι η φροντίδα και η προστασία ενός συναισθανομένου έμβιου πλάσματος αποτελεί πράξη πολιτισμού και αγάπης.

  Παρά τις εκκλήσεις των φιλοζωικών συλλόγων για παροχή φροντίδας στους τετράτροχους φίλους μας, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που λησμονούν γρήγορα τις ευθύνες που συνεπάγεται η κατοχή ενός ζώου συντροφιάς.

  Όπως, μάλιστα, μας έχει αγνωστοποιηθεί από αναγνώστες του carandmotor.gr, πολλά περιστατικά παραμέλησης ζώων λαμβάνουν χώρα εντός των αυτοκινήτων, με τους κηδεμόνες να αποβιβάζονται από την καμπίνα, ξεχνώντας ότι στα πίσω καθίσματα υπάρχει ένα ζωντανό πλάσμα.

  Ενδεικτική είναι η μαρτυρία εθελένοντριας φιλοζωικής οργάνωσης του Βόρειου Τομέα Αθηνών, η οποία μας ενημέρωσε ότι πρόσφατα έλαβε γνώση για ένα περιστατικό όπου ο κηδεμόνας ενός ΙΧ έτρωγε σε ταβέρνα, την ίδια ώρα που το σκυλάκι του ήταν κλειδωμένο στο αυτοκίνητο.

  Φυσικά, είτε η ακούσια είτε η εκούσια εγκατάλειψη ενός ζώου εντός αυτοκινήτου, αποτελεί μια κατακριτέα πράξη που δεδομένων των κινδύνων που αυτή ενέχει μπορεί να οδηγήσει στην παραδειγματική τιμωρία του κηδεμόνα.

  Ειδικότερα, εφόσον κάποιος περαστικός αντιληφθεί τον «φυλακισμό» ενός ζώου σε ΙΧ, οφείλει να επικοινωνήσει με την αστυνομία η οποία θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να το απεγκλωβίσει.

  Παράλληλα, εφόσον κριθεί ότι ο οδηγός παραβίασε το Άρθρο 24 «Κακοποίηση των ζώων» (ν.4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “AΡΓΟΣ” και λοιπές διατάξεις») που εστιάζει στην κακοποίηση, την κακή και τη βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου (δραστικός και μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά η ιπποπέδη, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και η εγκατάλειψη) ενδέχεται να τιμωρηθεί με πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος.

  Παράλληλα, υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις με τον κηδεμόνα να κινδυνεύει με ποινή φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ