Τετάρτη 30.11.2022
More

  4 graffiti artists εμπνέονται από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και μεταμορφώνουν γήπεδα της Αθήνας

  Με αφορμή την ανάδειξη του Γιάννη Αντετοκούμπο σε MVP του μπάσκετ στο NBA, η Nike εμπνέει τα παιδιά να αθληθούν και να κυνηγήσουν τα πιο τρελά τους όνειρα.

  Kάποιες ιστορίες μοιάζουν με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, μόνο που οι αξίες και τα μηνύματα δεν γράφονται από κάποιον επαγγελματία αλλά από την ίδια τη ζωή, που αξίζει βραβείο για όσα σκαρφίζεται κατά καιρούς. Η Nike γιορτάζει το τρελό όνειρο του Γιάννη που έγινε πραγματικότητα με την ανάδειξή του σε MVP, κάνοντας κάτι τρελό: μετέφερε την πρώτη του μπασκέτα στην κορυφή του Ολύμπου, συμβολίζοντας πόσο μακριά έχει φτάσει και πόσο δύσκολο ήταν να ανέβει στην κορυφή του μπάσκετ, με το μότο «η μοίρα μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις από το μηδέν, τα όνειρα μπορούν να σε πάνε στην κορυφή». Η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι σίγουρο πως θα εμπνεύσει στο μέλλον αρκετούς σεναριογράφους και σκηνοθέτες, αλλά προς το παρόν εμπνέει τα νέα παιδιά να κυνηγήσουν τους στόχους τους και να μη χάνουν την πίστη στον εαυτό τους γιατί ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά.

  Η Nike συνεργάζεται με γνωστούς graffiti artists για να «ζωγραφίσει» τις αξίες του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε 4 γήπεδα σε γειτονιές της Αθήνας όπως τα Σεπόλια, απ’ όπου ξεκίνησε ο Γιάννης, κυνηγώντας τα πιο τρελά του όνειρα. Τότε που έκανε προπόνηση μαζί με τ’ αδέρφια του και απολάμβανε τον αθλητισμό ως μια διέξοδο από τις δυσκολίες της ζωής. Η ζωή του είχε αρκετές δυσκολίες, οι οποίες όμως δεν στάθηκαν εμπόδιο στην πορεία του. «Σημασία έχει πώς αισθάνεσαι, η φλόγα στην καρδιά σου» λέει ο ίδιος.   Και αυτή η φλόγα, μαζί με τη σκληρή δουλειά, την πίστη στην οικογένεια και την επιμονή μπορούν να εμπνεύσουν καθημερινά τα νέα παιδιά μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών που αλλάζουν την όψη των γηπέδων. Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί στην ανάπλαση του γηπέδου στα Σεπόλια που ζωγράφισε ο Same84 και αποτελεί ήδη εμβληματικό χώρο αθλητισμού. Τα γήπεδα των Αμπελοκήπων, της Λαμπρινής και των Ελληνορώσων αναλαμβάνουν οι καλλιτέχνες Cacao Rocks, Billy Gee και Nique αντίστοιχα, οι οποίοι εμπνέονται από τις αξίες του Γιάννη και αποτυπώνουν στο court όσα εκείνος πρεσβεύει.

  Η οικογένεια, που παραμένει βασικός πυλώνας στη ζωή του Αντετοκούνμπο, ήταν το θέμα του Same84, ο οποίος ζωγράφισε τα τρία αδέρφια και το μότο «We are bros», προβάλλοντας στο γήπεδο των Σεπολίων τους άρρηκτους αδερφικούς δεσμούς. «Το να φτιάξω ένα γήπεδο μπάσκετ ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα και δεν ήξερα τι να πρωτοκάνω. Τελικά, με επιμονή και τη βοήθεια ενός συνεργάτη μου καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να παρουσιάσουμε ένα στολίδι για την περιοχή που προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο. Με έκπληξη μάθαινα από τους γείτονες ότι έρχονται ξένοι απ’ όλο τον κόσμο για να τραβήξουν φωτογραφίες και να δουν από κοντά αυτή την επιδαπέδια τοιχογραφία».

  «From nothing to everything» ήταν το θέμα που δόθηκε στη Nique. Όπως λέει η artist: «Ήταν ένα πολύ δύσκολο πρότζεκτ γιατί πρέπει να ζωγραφίσεις στο έδαφος, αλλά θεωρώ ότι το αποτέλεσμα μπορεί πραγματικά να αποτελέσει κίνητρο για τα παιδιά, ώστε να ξεκινήσουν να αθλούνται. Όταν η Nike μου ανέθεσε το γήπεδο των Ελληνορώσων, έψαξα την ιστορία του Αντετοκούνμπο και πιστεύω πως είναι πηγή έμπνευσης για να πιστέψεις ότι, όπου κι αν βρίσκεσαι, αν προσπαθήσεις αρκετά, μπορείς να τα καταφέρεις».

  Ο Billy Gee δούλεψε στο γήπεδο της Λαμπρινής με θέμα την καρδιά και μότο το «Ιt’s the flame inside your heart». «Ήθελα να φτιάξω κάτι που θα απευθύνεται και στους ίδιους τους αθλητές την ώρα που παίζουν. Γι’ αυτό δούλεψα αφαιρετικά, ώστε ο παίκτης να αισθάνεται το εικαστικό και να πωρώνεται, να νιώθει ότι μπορεί να ρίξει βολή από το σημείο της καρδιάς και να καρφώσει πάνω στη φωτιά».

  Το γήπεδο των Αμπελοκήπων ζωγράφισε ο Cacao Rocks, προβάλλοντας την αξία της σκληρής δουλειάς που χαρακτηρίζει τη ζωή του Αντετοκούνμπο. «Την πρώτη μέρα κάηκαν τα γόνατά μου, αλλά όλο το project αξίζει τον κόπο. Βλέπω τα παιδιά που παρακολουθούν και ανυπομονούν να παίξουν μπάσκετ σε αυτό το γήπεδο.» Τα παιδιά από τις γειτονιές της Αθήνας, τις τοπικές κοινότητες και τις ομάδες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ανάπλαση των γηπέδων και μαζί με τους καλλιτέχνες πήραν μέρος στη δημιουργική διαδικασία, ομορφαίνοντας τα γήπεδα που φιλοξενούν τα όνειρά τους! Η Nike και το τουρνουά AntetokouΒros με τον δικό τους τρόπο προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες που θα φέρουν τους νέους πιο κοντά στον αθλητισμό και θα τους κάνουν να πιστέψουν πως ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Όπως ακριβώς μ’ εκείνο το αγόρι που δεν είχε αθλητικά παπούτσια και έφτασε να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες του NBA.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ