Τρίτη 23.04.2024
More

  Με σταθερότητα μπροστά σε νέες προκλήσεις

  Η Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» συνεχίζει το στρατηγικό της σχέδιο και τη νέα χρονιά, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις αυξήσεις στο κόστος που προκαλούν οι ανατιμήσεις

  Μπροστά σε νέες προκλήσεις βρίσκεται η Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» τη νέα χρονιά, έχοντας ήδη κατακτήσει πρωτεύοντα ρόλο στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών στη Φέτα και στοχεύοντας να διατηρήσει αυτή τη θέση και το 2022.

  Η ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδιασμού τους και του επενδυτικού της πλάνου, η προώθηση και νέων προϊόντων και η στήριξη των παραγωγών αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες. Παράλληλα, ο σχεδιασμός που υλοποιείται στοχεύει και στο να θωρακίσει τη «Δωδώνη» από την κατάσταση που δημιουργούν οι ισχυρές πληθωριστικές τάσεις στην οικονομία και η αύξηση του κόστους που προέρχεται από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, τις μεταφορές κ.α. Το αυξημένο κόστος είναι αναπόφευκτο να επιφέρει και αύξηση των τιμών, η προοπτική όμως είναι το 2022 να λειτουργήσει σαν γέφυρα προς το 2023 και το πέρασμα σε συνθήκες σταθεροποίησης και ομαλοποίησης στην οικονομία.

  Με την έναρξη της νέας χρονιάς ο Διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Παναγιωτάκης, είχε την καθιερωμένη συνάντηση με δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ και αναφέρθηκε στη γενικότερη κατάσταση, αλλά και σε επιμέρους ζητήματα.

  Ενδιαφέρον έχει η πολύ καλή ήδη αποδοχή από τους καταναλωτές των νέων προϊόντων που λάνσαρε η «Δωδώνη», όπως είναι τα γιαούρτια με φρούτα και η Φέτα Spread. Παράλληλα το  Τμήμα έρευνας της εταιρίας εργάζεται διαρκώς και αναμένονται και νέα προϊόντα από το επόμενο εξάμηνο.

  Σε εταιρικό επίπεδο οι αλλαγές που επήλθαν στη μετοχική σύνθεση και η σύζευξη νέων και παλαιών μετόχων από το τέλος του 2021 ευνοούν το σχεδιασμό και το επενδυτικό σχέδιο για τη νέα χρονιά. Η οικονομική ανεξαρτησία και ευμάρεια της εταιρίας είναι δεδομένες και η σύζευξη δυνάμεων επιτρέπει να τίθενται νέοι στόχοι.

  Στον τομέα της παραγωγής, η «Δωδώνη» συνεχίζει να στηρίζει τους παραγωγούς γάλακτος, οι οποίοι αποτελούν κι ένα πλεονέκτημα στην παραγωγή της ΠΟΠ Φέτας.

  Οι τιμές παραγωγού στο γάλα έχουν ανέβει ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια και σε αυτό συμβάλλει και η πολιτική στήριξης από τη «Δωδώνη».

  Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας όμως, αυξημένο είναι και το κόστος για τους κτηνοτρόφους – παραγωγούς οι οποίοι και έχουν ανάγκη στήριξης σε αυτή τη φάση ώστε να διατηρήσουν την παραγωγή τους.

  Οι προοπτικές πάντως για ανάπτυξη της αγοράς Φέτας είναι σημαντικές κυρίως γιατί υπάρχει αυξημένο καταναλωτικό ενδιαφέρον διεθνώς. Κι αυτό είναι που επιτρέπει και προωθεί επενδύσεις στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και αναδεικνύει την ανάγκη για νέους παραγωγούς. Προβληματίζει όμως, η μείωση της παραγωγής γάλακτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι φεύγουν από το επάγγελμα της κτηνοτροφίας παραγωγοί χωρίς να αντικαθίστανται με νέους.

  Η «Δωδώνη» από τη μεριά της μελετά προτάσεις και προς την Πολιτεία, αλλά αναλαμβάνει και δικές της πρωτοβουλίες. Θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία και με άλλες επιχειρήσεις του χώρου ώστε να διατηρηθεί η παραγωγική ζώνη. Απαιτείται όμως και από την Πολιτεία, να αποτελέσει προτεραιότητα η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής με την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων που θα κατευθυνθούν σε συστηματικές επενδύσεις πέρα από το κλασικό μοντέλο των επιδοτήσεων. Η μετα-πανδημία εποχή μπορεί να δώσει ευκαιρίες για επενδύσεις στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία έχει τη δύναμη να στηρίξει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ