Τρίτη 18.06.2024
More

  Χρόνιος πόνος: Ο ένας στους τρεις υποφέρει καθημερινά

  Οι λύσεις που επιλέγονται

  Νέα μελέτη αναδεικνύει τον «εφιάλτη» του χρόνιου πόνου, με τον οποίο ζουν αμέτρητοι άνθρωποι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις

  Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο: Σχεδόν 1 στους 3 ανθρώπους βιώνει πόνο σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι, για περισσότερο από ένα μήνα, δεν περνά ούτε μία ημέρα χωρίς να αισθάνεται κάποιο είδος πόνου, ενώ το 28% υποφέρει από πόνο καθημερινά.

  Η μελέτη εξέτασε τις περιπτώσεις 2.000 ατόμων από τις ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες υποφέρουν από χρόνιο πόνο – είτε διαγνωσμένο είτε όχι. Επιπλέον, περισσότερο από το 1/4 (26%) των ερωτηθέντων ζει με χρόνιο πόνο για περισσότερα από 13 χρόνια.

  Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος ξεκινά να αισθάνεται πόνους περίπου στην ηλικία των 37 ετών. Οι πιο συνηθισμένοι πόνοι αφορούν στα πόδια (39%), τον αυχένα (29%) και τους ώμους (29%), ενώ ένας σημαντικός αριθμός ερωτηθέντων επισημαίνει τον πόνο στη μέση ως την κύρια πηγή της καθημερινής του ενόχλησης.

  Ο αντίκτυπος αυτού του πόνου είναι σημαντικός: Τις ημέρες που οι συμμετέχοντες ξυπνούν με πόνους, χρειάζονται κατά μέσο όρο 7 λεπτά περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστούν. Ο Chris Ricci, Διευθύνων Σύμβουλος της Ancestral Supplements, σχολίασε τα ευρήματα, τονίζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις του φαινομένου. «Ο χρόνιος πόνος δεν προκαλεί μόνο σωματική δυσφορία – διαταράσσει την καθημερινή ζωή, από την καριέρα μέχρι τις κοινωνικές δραστηριότητες, επηρεάζοντας βαθιά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», δήλωσε.

  Αποκαλύπτοντας τι είναι αυτό που τους απογοητεύει περισσότερο ζώντας με χρόνιο πόνο, οι συμμετέχοντες απάντησαν:

  • Το να μην αισθάνονται 100% ο εαυτός τους (43%),
  • Το να νιώθουν πιο κουρασμένοι απ’ ότι παλιά (30%),
  • Το να αντιμετωπίζουν συνεχείς διαταραχές ύπνου (28%) και ALG,
  • Το να πρέπει να εγκαταλείψουν δραστηριότητες που αγαπούν (27%).

  Στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στο πρόβλημά τους, το 75% των ερωτηθέντων απευθύνεται στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) στρέφονται σε διαδικτυακές πηγές. Ενδιαφέροντα είναι, επίσης, τα ευρήματα σχετικά με το τι θα ήταν διατεθειμένοι να κάνουν οι άνθρωποι, προκειμένου να πάψουν να αισθάνονται πόνο. Όλα δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα ήταν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν μερικές από τις μεγαλύτερες αγάπες τους. Για παράδειγμα, ένα εκπληκτικό 25% θα απαρνιόταν τον καφέ, ενώ άλλοι θα εγκατέλειπαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (22%) και το τυρί (18%), αν αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τον πόνο. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες δηλώνουν διατεθειμένοι να δαπανήσουν από αξιόλογα έως υπέρογκα ποσά προκειμένου να αποκαλύψουν τα βαθύτερα αίτια του πόνου τους.

  Για να απαλύνουν τις καθημερινές τους ενοχλήσεις, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε θερμαντικά μαξιλάρια (39%), στην άσκηση (33%) και σε διάφορα συμπληρώματα, εκτός των βιταμινών που λαμβάνουν καθημερινά (25%). Όταν πρόκειται για τη λήψη συμπληρωμάτων ειδικά για τον πόνο, ο σίδηρος (19%), το ιχθυέλαιο (17%), ο κουρκουμάς (16%) και το πρωτόγαλα (10%) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας προτίμησης.

  Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, το 80% των ατόμων εξακολουθεί να αναζητά μια αποτελεσματική λύση, ενώ το 78% εξαντλεί κάθε επιλογή φυσικής θεραπείας, προτού στραφεί στη λύση του χειρουργείου.

  «Η έρευνά μας ρίχνει φως στον αγώνα των ανθρώπων να ανακουφιστούν από τον χρόνιο πόνο, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για πιο αποτελεσματικές λύσεις. Η πρόληψη είναι το κλειδί για τη διατήρηση της συνολικής ευεξίας. Καθώς το σώμα γερνά, η ζωτικότητα γίνεται όλο και πιο σημαντική. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες φυσικές και απλές λύσεις για να υποστηρίξουμε το σώμα μας σε αυτό το ταξίδι. Λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα, μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των καθημερινών πόνων, προωθώντας μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή», καταλήγει ο Ricci.

  Πηγή: ygeiamou.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ