Κυριακή 25.02.2024
More

  Επαγρύπνηση αλλά όχι ανησυχία για την ευλογιά των πιθήκων

  Τι λέει ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος

  Αυξημένη επαγρύπνηση, αλλά όχι ανησυχία,  σχετικά τις εξελίξεις για την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Νικόπουλο.

  Ο κ. Νικόπουλος εξήγησε πως ήδη από πλευράς του Υπουργείου υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα αλλά χωρίς να υπάρχει ανησυχία καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η ευλογιά των πιθήκων δεν προκαλεί την ίδια ανησυχία καθώς ο ιος φαίνεται οτι δεν είναι τόσο μεταδοτικός ενώ ο ιός δεν μεταδίδεται σε ασυμπτωματική φάση

  Σχετικά με το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα, τελικά επρόκειτο για περιστατικό ανεμοβλογιάς, αλλά οι υγειονομικές αρχές κινήθηκαν γρήγορα και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που είχαν.

  Ο κ. Νικόπουλος εξήγησε ότι το υπουργείο αναμένεται να δώσει- εάν δεν το έχει ήδη κάνει, τις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των περιστατικών που μπορεί να υπάρξουν και στην χώρα μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οδηγίες για προστασία είναι οι παρόμοιες με τον κορωνοϊό, δηλαδή οι βασικές αρχές υγιεινής.

  «Δεν υπάρχει σύσταση για χρήση εμβολίου»

  Ο κ. Νικόπουλος ρωτήθηκε και για το εάν και κατά πόσο έχει υπάρξει σύσταση για χρήση εμβολίου της ευλογιάς. Όπως εξήγησε μέχρι αυτή την στιγμή «δεν υπάρχει σύσταση για χρήση του εμβολίου της ευλογιάς. Ωστόσο, το εμβόλιο έχει χρησιμοποιεί σε προηγούμενες εξάρσεις για να προστατέψει τις στενές επαφές. Είμαστε σε εγρήγορση και θα δούμε ποιες αποφάσεις θα ληφθούν για όλα τα επιμέρους ζητήματα» κατέληξε ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ