Τετάρτη 24.04.2024
More

  Ψάχνουν προσωπικό και δε βρίσκουν στην εστίαση

  Σε σταδιακή άνοδο βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης πανελλαδικά, στο πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με την πανδημική αντίστοιχη περίοδο των δύο προηγούμενων ετών.

  Η εστίαση πέρασε ένα δύσκολο διάστημα όπου το πλήγμα που δέχτηκε ήταν ισχυρό ενώ ο κλάδος συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από τις αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες.

  Ωστόσο, σταδιακά, το κλίμα αλλάζει καθώς βαδίζουμε ολοταχώς για την καλοκαιρινή περίοδος και άρα αλλάζει η ψυχολογία και η διάθεση του κόσμου που θέλει να βγει έστω και για ένα καφέ ή μια μπύρα.

  Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Χρήστος Τάτσης ρωτήθηκε για τα στοιχεία επισημαίνοντας ότι ήταν μονόδρομος η ανοδική τάση μιας και το προηγούμενο διάστημα η κίνηση ήταν πτωτική. «Η εστίαση ήταν στο ναδιρ… λογικό ήταν κάποια στιγμή να υπάρξει και μια ανοδική πορεία. Ωστόσο τίποτα δεν είναι ίδιο με τις χρονιές προ πανδημίας καθώς έχουν ανέβει κατακόρυφα τα κόστη της κάθε επιχείρησης χωρίς οι αυξήσεις αυτές να ενσωματωθούν-μέχρι στιγμής- στο προϊόν είτε είναι καφές, είτε φαγητό είτε ποτό» τονίζει.

  Την ίδια ώρα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εστίασης είναι οτι δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους. Σέρβις, μπουφέ, μπαρ …οι θέσεις πολλές και η προσφορά ελάχιστη. Με δυσκολία βγαίνουν οι βάρδιες ενώ η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί τρομερά ζητήματα στην εύρυθμη λειτουργία μεγάλων καταστημάτων εστίασης. «Δεν ξέρουμε που οφείλεται. Αφενός με την πανδημία και το κλείσιμο της εστίασης πολλοί εργαζόμενοι αναζήτησαν άλλη δουλειά και τώρα δεν θέλουν να επιστρέψουν. Από την άλλη δεν βρίσκουμε ούτε part time εργαζόμενους. Είναι μια δύσκολη κατάσταση» τονίζει καταλήγοντας ο κ. Τάτσης.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ