Τετάρτη 14.04.2021
More

  Επιταχύνονται οι παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ

  Ανοσία της αγέλης στην Ένωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου; 

  Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων για την Covid-19 προκειμένου να ανοσοποιήσουν την πλειονότητα των πληθυσμών τους μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πολύ νωρίτερα από τον αρχικό στόχο της Ένωσης.

  Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Bloomberg, χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία θα είναι σε θέση να εμβολιάσουν άνω του 55% των πληθυσμών τους, όταν ο επίσημος στόχος ήταν να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού – δηλαδή ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 55%-60% του συνολικού πληθυσμού των κρατών μελών της Ένωσης. Οι προβλέψεις της Κομισιόν γεννούν ελπίδες για την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, μετά την με ρυθμούς χελώνας εκκίνησή της, που επισκιάστηκε από καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, αντικρουόμενα μηνύματα και πολιτικές κόντρες. Η Κομισιόν αναμένει να αυξηθούν σε περίπου 360 εκατ. οι δόσεις που θα παραδοθούν το τρέχον δεύτερο τρίμηνο του 2021, έναντι μόλις πάνω από 100 εκατ. τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

  Το έγγραφο της ΕΕ, που φέρει ημερομηνία 1η Απριλίου, περιγράφει λεπτομερώς τον ακριβή αριθμό δόσεων που θα είναι διαθέσιμες σε κάθε κράτος μέλος μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αν και η συνολική εικόνα είναι θετική, αναμένονται καθυστερήσεις παραδόσεων εμβολίων σε ορισμένες χώρες, όπως η Κροατία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Αυστρία, ενώ άλλες, όπως η Δανία και η Μάλτα, θα πιάσουν το όριο ανοσοποίησης πολύ νωρίτερα. Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, που ηγείται των προσπαθειών για επιτάχυνση της παραγωγής των εμβολίων, έχει πει ότι η Ένωση θα έχει τη δυνατότητα να παράσχει αρκετό αριθμό δόσεων για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης μέχρι τις 14 Ιουλίου.

  Εγνατία Οδός

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ