Τετάρτη 24.07.2024
More

  Γρίπη, covid και ιώσεις σε έξαρση

  Ο πνευμονολόγος Θανάσης Κωστούλας εξήγησε ότι η κατάσταση χρειάζεται προσοχή

  Σε εγρήγορση παραμένουν οι υγειονομικοί εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων τόσο των μεταλλάξεων της covid 19 όσο και της γρίπης, αλλά και των εποχικών ιώσεων, ενώ τα ιατρεία γεμίζουν από ασθενείς όλων των ηλικιών την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  (ΠΟΥ) διατηρεί την κλίμακα συναγερμού υψηλά για την covid 19.

  Ο πνευμονολόγος Θανάσης Κωστούλας εξήγησε ότι η κατάσταση χρειάζεται προσοχή, ενώ συντάχτηκε με τους επιστήμονες οι οποίοι ζητούν επαναφορά της μάσκας κυρίως στα παιδιά, προκειμένου να προφυλαχτούν και να μην υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά.

  Ανησυχία από τα στοιχεία

  Την ίδια ώρα, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα, ενώ οι μεταλλάξεις σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αντιστοιχούν πλέον στο 7% του συνόλου των κρουσμάτων. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για κορωνοϊό ήταν 1.535 (-12% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 219. Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της Όμικρον.

  «Αυτή η περίοδος είναι μια δύσκολη περίοδος γιατί έχουμε πολλά να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει ο κορωνοϊός, η γρίπη και όλες οι ιώσεις που επίσης ταλαιπωρούν τον κόσμο. Χρειάζεται από όλους προσοχή και όπου κρίνεται αναγκαίο μέτρα ατομικής προστασίας», επεσήμανε ο κ. Κωστούλας.

  Υπέρ της μάσκας στα παιδιά

  Ο κ. Κωστούλας εξήγησε η αύξηση που υφίσταται, αυτόματα σημαίνει αύξηση της πίεσης που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας και οι ιδιώτες γιατροί.

  Ερωτηθείς για το εάν θα έπρεπε να επιστρέψει η χρήση της μάσκας στους μαθητές, ο κ. Κωστούλας συντάχτηκε με το αίτημα πολλών επιδημιολόγων λέγοντας ότι «θα βοηθούσε να μειωθεί η διασπορά των ιώσεων ειδικά σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση», κατέληξε.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ