Τετάρτη 17.08.2022
More

  Η κοινωνική μέριμνα στους πραγματικά ευάλωτους

  Ανησυχία από την αύξηση της επιθετικότητας

  Ανησυχία προκαλεί η αύξηση της επιθετικότητας ειδικά μετά το τέλος της καραντίνας και της επιστροφής μας στην κανονικότητα.

  Η καραντίνα είχε σαν αποτελέσματα την απομόνωση, την έλλειψη κοινωνικότητας, συναναστροφών ενώ μεγέθυνε προβλήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά και τα εργασιακά.

  Το άγχος και η αγωνία για την επόμενη μέρα αυξήθηκαν ενώ σε πολλές περιπτώσεις ήρθαν στην επιφάνεια και διογκώθηκαν προβλήματα που ενδεχομένως μέχρι πρότινος να ήταν διαχειρίσιμα.

  Οι ειδικοί φοβούνται ότι λόγω της οικονομικής ύφεσης και της ανεργίας που θα ακολουθήσει θα υπάρχει σημαντική αύξηση και της επιθετικότητας αλλά και της εγκληματικότητας. Οι µελλοντικές επιπτώσεις στην κοινοτική υγεία αναμένεται να είναι η μειωµένη συνοχή της κοινότητας, αυξηµένη κοινωνική αστάθεια, αυξηµένη διαπροσωπική επιθετικότητα και κακοποίηση, αυξηµένη βία και εγκληµατικότητα.

  Για το θέμα ρωτήθηκε ο ψυχίατρος, Ευάγγελος Παππάς, που υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν μετρήσεις ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα.

  Η επιθετικότητα έχει αυξηθεί το ίδιο και ο εκνευρισμός πολλών που γίνεται ορατός ακόμη και σε καθημερινές δραστηριότητες που μέχρι πρότινος αντιμετωπιζόταν χωρίς εντάσεις και τσακωμούς.

  Ο κ. Παππάς ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή στα παιδιά ενώ αναφορικά με το τι μπορεί να γίνει επισημαίνει ότι οι κοινωνικές παροχές θα πρέπει να είναι στοχευμένες και να δοθούν στις πραγματικά ευάλωτες ομάδες. «Είναι σημαντικό η φροντίδα αυτή να φτάσει στους ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη για να αποφύγουμε κοινωνικές εκρήξεις και επιθετικές συμπεριφορές που μεταξύ άλλων μπορεί να εκδηλωθούν όταν κάποιος αισθάνεται παραμελημένος και άρα αδικημένος».

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ