Τετάρτη 29.06.2022
More

  Ένα κέντρο ημέρας για ασθενείς με άνοια

  Στεγάζεται και λειτουργεί στο ΚΕΠΑΒΙ

  Ξεκίνησε και επίσημα την λειτουργία του το Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με άνοια στην περιοχή των Ιωαννίνων που αποτελεί μία μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ατόμων με άνοια.

  Η περιοχή ευθύνης είναι ο Τομέας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας και αποτελεί μία από τις πέντε παρόμοιες δομές που αναπτύσσονται στη χώρα στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια.

  Το Κέντρο, στο πλαίσιο της ολιστικής θεραπείας, φροντίδας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, παρέχει, σε πενθήμερη βάση, από τα εξειδικευμένα στελέχη της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας, υπηρεσίες σε ασθενείς με άνοια, σε φροντιστές, σε επαγγελματίες υγείας και στην κοινότητα, ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο η αυτονομία των ασθενών, καθυστερώντας ή και αποφεύγοντας την μεταφορά τους σε κάποιο ίδρυμα. Επιπρόσθετα, σκοπός του Κέντρου Ημέρας, είναι η αποφόρτιση των φροντιστών από το συναισθηματικό, οικονομικό και κοινωνικό βάρος της φροντίδας, αλλά και η εκπαίδευσή τους, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και η αγωγή της κοινότητας, όπως και η προώθηση της έρευνας στο πεδίο.

  Βασικές υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας είναι η διάγνωση – αξιολόγηση των ασθενών, φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες (ατομικές και ομαδικές), ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, ψυχολογική υποστήριξη και εκπαίδευση ασθενών και φροντιστών, τηλεφωνικές συνεδρίες, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της κοινότητας και άλλων επαγγελματιών υγείας – πρόνοιας.

  Το Κέντρο Ημέρας είναι άμεσα διασυνδεδεμένο με τις λοιπές υπηρεσίες ψυχικής υγείας του ΤΟΨΥ Ιωαννίνων και γενικότερα της υπηρεσίες υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας, καθημερινά (εργάσιμες ημέρες), ώρες 09:00 – 14:00, τόσο από την κα Κούλα Μαρία – Λαμπρινή, Ψυχολόγο, επιστημονικά υπεύθυνη, όσο και από τα άλλα μέλη – στελέχη της ΠΘΟ του Κέντρου Ημέρας (οδός Αρχ. Μακαρίου, αρ. 11, κτιριακό συγκρότημα ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι., ισόγεια γραφεία 122-123, τηλ./fax: 26510-34200, email: kenanoias_ioa@yahoo.com, www.epsep.gr).

  Η παροχή των υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας σε όλους τους ωφελούμενους από την λειτουργία του είναι δωρεάν.

  Ο πρόεδρος της ΕΨΕΠ Παναγιώτης Κρανάς κάλεσε τους ωφελούμενους να επισκεφθούν τον νέο χώρο και να ενημερωθούν για τις δράσεις που προσφέρονται και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

  Για την αύξηση των ανθρώπων που εμφανίζουν άνοια και θα χρειαστούν φροντίδα μίλησαν τόσο ο Ευάγγελος Παππάς ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνος όσο και η επίσης επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας κα. Κούλα Μαρία – Λαμπρινή, Ψυχολόγος. Όπως είπαν μέσα στα σχέδια είναι να ακολουθήσει καταγραφή και διασύνδεση με άλλες μονάδες υγείας ώστε να μπορέσουν να έχουν μια πλήρη εικόνα για τον αριθμό των ατόμων που έχουν άνοια.

  Επίσης, στάθηκαν στις δράσεις που αναπτύχθηκαν αλλά και σε όσα προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα και αφορούν στην συνολική μέριμνα και φροντίδα των ανθρώπων με άνοια αλλά και των φροντιστών που επίσης έχουν ανάγκη από στήριξη και διαρκή ενημέρωση γύρω από τα θέματα διαχείρισης και φροντίδας ανθρώπων με άνοια.

  Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου αναφέρθηκε στην διάθεση της Περιφέρειας Ηπείρου να στηρίζει δομές φροντίδας δίνοντας δημόσια εύσημα στους ανθρώπου της ΕΨΕΠ που πάντα αναζητούν νέες προσεγγίσεις στην διεύρυνση των παροχών στους ανθρώπους με άνοια.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ