Τα κάστανα ευδοκιμούν σε όλη την Ελλάδα, από τα δάση της Μακεδονίας έως τα βουνά της Κρήτης
Τα κάστανα ευδοκιμούν σε όλη την Ελλάδα, από τα δάση της Μακεδονίας έως τα βουνά της Κρήτης, με τη συγκομιδή τους να ξεκινά τον Οκτώβριο και να διαρκεί έως το τέλος Νοεμβρίου.
Πώς τα απολαμβάνουμε
Ψητά και βραστά είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο απολαμβάνουμε τα κάστανα. Ωστόσο, τα κάστανα μπαίνουν με ευκολία σε πολλές συνταγές, αλμυρές και γλυκές, δίνοντας ξεχωριστή γεύση στα πιάτα μας, αλλά και έναν γιορτινό αέρα, μιας και έχουν συνδεθεί στη γευστική μας συνείδηση με τα Χριστούγεννα.
Τα πιο κλασικά γλυκά με κάστανο είναι τα περίφημα μαρόν γλασέ (κάστανα βρασμένα σε σιρόπι) και η τούρτα Μον Μπλαν που φτιάχνεται από πουρέ κάστανο. Η καριέρα τους στη ζαχαροπλαστική δεν σταματάει όμως εδώ, αφού τα κάστανα γίνονται υπέροχο παγωτό, μαρμελάδα, μους και νοστιμίζουν τρουφάκια και κέικ.
Σε αλμυρές συνταγές, η πλέον διάσημη είναι η γέμιση της γαλοπούλας, αλλά και του κοτόπουλου. Τα κάστανα, όμως, ταιριάζουν εξαιρετικά με χοιρινό και σε κοκκινιστό κρέας, κάνουν καλή παρέα στις πατάτες φούρνου, μπαίνουν στο πιλάφι, ενώ όσοι δοκίμασαν να τα κάνουν σούπα βελουτέ, υποκλίνονται στη νοστιμιά τους. Δεν παραλείπουμε να βάλουμε λίγα βραστά ή ψητά κάστανα και στις πράσινες σαλάτες.
Τα οφέλη του κάστανου
Ο μικρός αυτός καρπός, πέρα από τη γλυκιά του γεύση, προσφέρει και οφέλη στον οργανισμό μας. Δυνατό του σημείο είναι η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που περιέχει. Μεταξύ άλλων είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Β και C, φυλλικού οξέως, σιδήρου, κάλιου και ασβέστιου. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί περιέχουν αρκετές θερμίδες.
Πώς ετοιμάζονται
Βρασμένα ή ψητά κάστανα βρίσκουμε έτοιμα στην αγορά, είτε από τον καστανά, είτε συσκευασμένα σε σακουλάκια στα super markets και τα delicatessen. Δεν είναι, όμως, δύσκολο να τα ετοιμάσουμε και μόνοι στο σπίτι.
Βράσιμο: Τα κάστανα χρειάζονται περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα βράσιμο σε αλατισμένο νερό. Το μυστικό κρύβεται στο να τα χαράξουμε κατά μήκος στην κυρτή τους πλευρά και μετά, για να ξεφλουδιστούν εύκολα, τα καθαρίζουμε όσο είναι ακόμη ζεστά.
Ψήσιμο: Ποιος χρειάζεται να ψάχνει για καστανά όταν έχει σπίτι του γκριλ ή τζάκι; Και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να χαραχθούν τα κάστανα, είτε οριζόντια από κάθε πλευρά, είτε σταυρωτά στη στρογγυλή τους πλευρά. Για το τζάκι κυκλοφορούν ακόμη και στο σούπερ μάρκετ σχάρες ειδικές για κάστανα, τις οποίες τοποθετούμε πάνω από θράκα χωρίς φλόγα. Προσέχουμε να τα γυρίζουμε τακτικά για να μη μας καούν. Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο να γίνουν και στο γκριλ της κουζίνας μας, καθώς χρειάζονται περίπου 20 λεπτά (κι εδώ χρειάζονται γύρισμα τακτικά), μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και να πάρει λίγο χρώμα η σάρκα. Εναλλακτικά, γίνονται και στη γκριλιέρα (το τηγανάκι με τις ραβδώσεις) πάνω στο μάτι της κουζίνας.