Κυριακή 16.05.2021
More

  Μία δόση εμβολίου μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού στο σπίτι

  Επιστήμονες συνέκριναν τον κίνδυνο μετάδοσης από εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους

  Μία δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό μπορεί να μειώσει περίπου στο μισό τον κίνδυνο να μεταδώσει κάποιος εμβολιασμένος τον ιό σε άλλους ανθρώπους στο σπίτι του, που δεν έχουν εμβολιαστεί.

  Αυτό προκύπτει από έρευνα του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, η οποία αφορούσε περισσότερους από 57.000 ανθρώπους σε 24.000 νοικοκυριά, οι οποίοι αποτελούσαν τις επαφές εμβολιασμένου ατόμου και συγκρίθηκαν με περίπου ένα εκατομμύριο επαφές μη εμβολιασμένων ατόμων.

  Στην έρευνα συγκρίθηκε η πιθανότητα να μεταδώσει τον κορωνοϊό κάποιος που έχει εμβολιαστεί και ένας μη εμβολιασμένος. Διαπιστώθηκε ότι όσοι μολύνθηκαν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση είτε του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech, είτε της AstraZeneca, ήταν από 38% έως 49% λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους με τους οποίους ζουν.

  Η προστασία αυτή παρατηρήθηκε περίπου από τη 14η ημέρα μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, ενώ το ποσοστό ήταν παρόμοιο ανεξαρτήτως της ηλικίας του ατόμου. Τώρα, οι ειδικοί θα εξετάσουν αν οι δύο δόσεις των εμβολίων μπορούν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τους εμβολιασμένους, ενώ συνεχίζεται η έρευνα σε ό,τι αφορά τη μετάδοση στον γενικό πληθυσμό.

  «Αυτά είναι φανταστικά νέα. Ήδη γνωρίζαμε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές και αυτή η μελέτη αποτελεί την πιο περιεκτική παράθεση δεδομένων από τον πραγματικό κόσμο, που δείχνουν ότι τα εμβόλια μπορούν επίσης να μειώσουν τη μετάδοση», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

  Παράλληλα, σημείωσε, η έρευνα ενισχύει την άποψη ότι τα εμβόλια είναι η καλύτερη λύση σε αυτή την πανδημία, καθώς προστατεύουν αυτόν που εμβολιάζεται, αλλά αποτρέπουν και τη μόλυνση κάποιου άλλου εν αγνοία τους.

  «Αν και αυτά τα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ακόμη κι αν κάποιος είναι εμβολιασμένος πρέπει να συνεχίσει να φέρεται σαν να έχει τον ιό, τηρώντας μέτρα όπως η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση αποστάσεων», επεσήμανε η δρ. Μέρι Ράμσεϊ, επικεφαλής για τα εμβόλια στον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

   

  Με πληροφορίες από Guardian

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ