Δευτέρα 18.10.2021
More

  Μόνο με ιατρική συνταγή τα αντιβιοτικά

  «Ο κόσμος αρχίζει να κατανοεί», λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου

  Μόνο με ιατρική συνταγή χορηγούνται πια τα αντιβιοτικά, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

  Η συνταγή είναι ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και τη δοσολογία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

  «Η εφαρμογή της απόφασης μετρά μόνο λίγους μήνες αλλά φαίνεται πως οι πολίτες σιγά σιγά αρχίζουν να κατανοούν την σημασία αυτής της απόφασης που θα έχει σημαντική ωφέλεια στην μείωση της λήψης αντιβιοτικών φαρμάκων χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική ιατρική γνωμάτευση» σημειώνει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Ιωαννίνων Δημήτρης Μήτρικας.

  Ο κ. Μήτρικας υπογράμμισε ότι από την εφαρμογή της απόφασης και μέχρι σήμερα έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων.

  Να θυμίσουμε ότι η  Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ