Δευτέρα 20.09.2021
More

  Ο δεύτερος εγκλεισμός προκαλεί ψυχολογική κούραση

  Αποκτήστε μια καθημερινή ρουτίνα, συμβουλεύει ο ψυχίατρος Ευ. Παππάς

  Την παράταση του lockdown, στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

  Ο κ. Πέτσας αιτιολόγησε την απόφαση, λέγοντας πως υπάρχει σταθεροποίηση και μείωση κρουσμάτων, ωστόσο αυτή είναι με πιο αργούς ρυθμούς απ’ όσο αναμενόταν.

  Όσοι λοιπόν ανέμεναν να τελειώσει η αναμφίβολα ψυχοφθόρα κατάσταση θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα.

  Η κούραση όλων είναι έκδηλη αλλά χρειάζεται να δείξουμε υπομονή και να συνεχίσουμε μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και να επανέλθει η καθημερινότητα και όσα έχουμε απολέσει εξαιτίας της πανδημίας.

  Ο δεύτερος εγκλεισμός προκαλεί ψυχολογική κούραση, αφού η πιστή τήρηση των μέτρων, η απομάκρυνση από την εργασία, οι αποστάσεις από οικεία πρόσωπα και γενικότερα ο κοινωνικός περιορισμός, βιώνονται από τους περισσότερους ως απώλεια ελευθερίας.

  Έχοντας ήδη την εμπειρία του πρώτου lockdown, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παρατεταμένη κοινωνική απομόνωση, προκαλεί ανησυχητική αύξηση άγχους και ενδείξεις ψυχολογικής πίεσης.

  Ο ψυχίατρος κ. Βαγγέλης Παππάς αναφέρθηκε στην «ρουτίνα» που οφείλουμε όλοι να καθιερώσουμε ώστε να διατηρήσουμε όσο γίνεται την καθημερινότητά μας και ένα ημερήσιο πρόγραμμα που θα τηρούμε.

  «Αυτό το διάστημα, ας προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε το χρόνο, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη σωματική υγεία και την ψυχική μας ανθεκτικότητα. Ας φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο δημιουργικοί μπορούμε και να εκμεταλλευτούμε το χρόνο αυτό για να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας και στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορούμε να κρατήσουμε ένα ημερήσιο επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα που θα μας κρατήσει σε μια σχετική εγρήγορση και σωστή διάθεση του χρόνου που έχουμε.

  Εξίσου σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε εκείνους γύρω μας που μπορεί να έχουν ανάγκη. Να επικοινωνούμε όσο γίνεται περισσότερο με τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά μας και δεν μπορούμε να τους δούμε από κοντά» κατέληξε ο κ. Παππάς.

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ