Πέμπτη 08.12.2022
More

  Πόσο φαγητό πετάμε το χρόνο;

  Πάνω από 1.000 ευρώ τα τρόφιμα που πετάει ετησίως μια τριμελής οικογένεια

  Την ώρα που όλο και περισσότερες οικογένειες «φλερτάρουν» με τα όρια της φτώχειας και τη στέρηση βασικών αγαθών, ένας αριθμός που δείχνει τις καθημερινές μας συνήθειες έρχεται να προβληματίσει: Μια μέση ελληνική οικογένεια πετά ετησίως περισσότερες από 460 μερίδες φαγητό στον κάδο απορριμμάτων, ένα ποσό το οποίο μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι, αν αναλογιστεί κάποιος και την τρέχουσα οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τις αναπόφευκτες αυξήσεις που φέρνει στα διατροφικά προϊόντα.

  Και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας τη σημασία της σπατάλης τροφίμων, θέσπισε την 29η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων. Σύμφωνα, δε, με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Υποστόχος 12.3) που δεσμεύουν την ΕΕ καθώς και τη χώρα μας, η σπατάλη τροφίμων θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2030.

  Τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά για ένα φαινόμενο που μπορεί να μην είναι σημερινό, αλλά απασχολεί ολοένα και περισσότερο, γιατί επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

  Είναι ενδεικτικό πως το 1/3 της τροφής παγκοσμίως χάνεται μετά τη συγκομιδή, ενώ με οικονομικούς όρους περίπου ένα τρισ. δολάρια κάθε χρόνο κοστίζει σε παγκόσμιο επίπεδο η σπατάλη τροφίμων. Ειδικότερα, στη χώρα μας η αξία της σπατάλης τροφίμων μιας μέσης ελληνικής οικογένειας ανέρχεται στα 1.000 ευρώ ετησίως.

  Αέρια του θερμοκηπίου

  Ταυτόχρονα, η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ένας τόνος οργανικών απορριμμάτων εκλύει περίπου έναν τόνο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, που είναι, βάσει των επιστημονικών μελετών, 25 φορές πιο επιβλαβές από το CO2.

  Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η καταπολέμηση της σπατάλης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, που ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας, στην εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και στη σταδιακή μετάβαση σε περισσότερο βιώσιμα διατροφικά συστήματα.

  Η εφαρμογή πρακτικών ορθολογικής διαχείρισης και πρόληψης, η διάσωση – μέσω της δωρεάς – των πλεονασμάτων τροφίμων σε κάθε επίπεδο της διατροφικής αλυσίδας και πρωτίστως η απόκτηση νέων καταναλωτικών συνηθειών σε επίπεδο νοικοκυριού αποτελούν τις λύσεις για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

  Εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια μια οργάνωση, το «Μπορούμε», έχει… κηρύξει τον πόλεμο στη σπατάλη τροφίμων.

  Σε αυτή τη δεκαετία περισσότερες από 60 εκατομμύρια μερίδες τρόφιμα έχουν σωθεί και προσφερθεί σε 650 κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα τρόφιμα που έχουν σωθεί αντιστοιχούν σε 88.200.000 κιλά CO2, τα οποία έχουν αποτραπεί από το να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Την ίδια στιγμή, πάνω από 750.000 κιλά τρόφιμα έχουν σωθεί και προσφερθεί από 32 λαϊκές αγορές από το 2015 μέχρι σήμερα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ