Πέμπτη 28.03.2024
More

    Σαρώνει η εποχική γρίπη

    Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου κάλεσε τους πολίτες που νοσούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες καθώς υπάρχει έξαρση των ιώσεων και μεγάλη ανησυχία αφού ενήλικες και παιδιά προσέρχονται στα νοσοκομεία που είναι γεμάτα!

    Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου κάλεσε τους πολίτες που νοσούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η γρίπη είναι μεταδοτική και πρέπει να προσέχουμε όλοι για να μη μεγαλώσει η αλυσίδα μετάδοσης.

    «Νοσούν πολλοί και ενήλικες και παιδιά και τα νοσοκομεία της πόλης μας είναι γεμάτα. Η γρίπη έχει έντονα συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό ενώ προκαλεί αδυναμία. Όταν έχουμε συμπτώματα πρέπει να παραμείνουμε σπίτι» τονίζει η αντιπεριφερειάρχης.

    Η κα. Νάκου συνέστησε σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να σπεύσουν καθώς μπροστά μας έχουμε ακόμη χειμώνα «Ο  αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο του κορωνοϊού σε διαφορετικά ανατομικά σημεία. Αναβάλουμε τον εμβολιασμό αν νοσούμε με λοίμωξη COVID-19» είπε.

    Στο μεταξύ, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας /Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε τα εξής:

    Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμη και τον θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

    Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

    Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο προφυλάσσει από την μετάδοση του ιού της γρίπης και προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. , Κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2022-2023 ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID – 19, γι’ αυτό απαιτείται πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο.

    Ομάδες αυξημένου κινδύνου

    – Άτομα ηλικίας 60ετών και άνω

    – Παιδιά(6 μηνών και άνω)και ενήλικες με (χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμοσχευμένοι, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικάνευρομυϊκά νοσήματα, σύνδρομο Down).

    – Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

    – Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη.

    – Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν ή κατοικούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα.

    – Κλειστοί πληθυσμοί (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών, άστεγοι).

    – Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά και χοίρους.

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ