Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος ιατρικής του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Τσιλίδης
Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου είναι μια πρωτοποριακή προοπτική επιδημιολογική μελέτη που θα διερευνήσει την αιτιολογία χρόνιων πολυπαραγοντικών νοσημάτων με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας των Ηπειρωτών, και κατ’ επέκταση όλων των Ελλήνων.
Στόχος είναι η δημιουργία μιας, μοναδικής για τα ελληνικά χρονικά, πλούσιας βιοτράπεζας που θα χρησιμοποιηθεί για σημαντική βιοϊατρική έρευνα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα που έχει συλλέξει και χρησιμοποιήσει η ερευνητική ομάδα. Στοιχεία τα οποία αξιοποιήθηκαν για την παραγωγή δύο ερευνητικών δημοσιεύσεων που σχετίζονται με τις επιδράσεις στην υγεία μας από την πανδημία του νέου COVID 19.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Τσιλίδης, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ευρήματα και στις επιπτώσεις της πανδημίας στην Υγεία των συμμετεχόντων που φτάνουν τους 1000 πολίτες.
Μεταξύ των κυριότερων επιπτώσεων είναι ότι παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης και διατροφικών διαταραχών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων δημόσιας υγείας του Απριλίου 2020.
Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση κατά μέσο όρο 800 γραμμαρίων του σωματικού βάρους των συμμετεχόντων, ενώ 27% των καπνιστών αύξησαν την κατανάλωση τσιγάρων.
Στη δεύτερη μελέτη, στο 86% των συμμετεχόντων καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα γνώσης του τρόπου μετάδοσης του νέου κορωνοϊού και της σοβαρότητας της νόσου. Επίσης, διαπιστώθηκαν στο 93% των συμμετεχόντων υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις αρχές για τη δυνατότητά τους να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας τον Απρίλιο – Μάιο 2020. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη αυτή ήταν μικρότερη στις νεαρότερες ηλικίες, έφθινε με το χρόνο και κατέληξε να είναι υψηλή στο 65% των συμμετεχόντων τον Αύγουστο του 2020.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ