Πέμπτη 13.06.2024
More

  Στα φαρμακεία τα εμβόλια για την γρίπη

  Ο φαρμακοποιός Μάνος Ξενηκάκης ρωτήθηκε για τα εμβόλια και τόνισε ότι όλα τα φαρμακεία έχουν προμηθευτεί και έχουν ικανό αριθμό εμβολίων

  Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

  Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

  Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

  Για αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός ειδικά για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

  Ήδη,  οι πνευμονολόγοι ζητούν από τους πολίτες που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους ενώ οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για επάρκεια εμβολίων στα φαρμακεία τους.

  Ο φαρμακοποιός Μάνος Ξενηκάκης ρωτήθηκε για τα εμβόλια και τόνισε ότι όλα τα φαρμακεία έχουν προμηθευτεί και έχουν ικανό αριθμό εμβολίων για να καλύψουν τον κόσμο.

  Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι πρώτο στη λίστα ενδιαφέροντος των πολιτών και ειδικά των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

  «Έχουμε επάρκεια στα φαρμακεία μας για την κάλυψη των αναγκών του εμβολιασμού για την γρίπη. Οι πολίτες γνωρίζουν πότε θα το κάνουν, είναι δωρεάν και επίσης για κάθε ένας θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του για το πότε, σε ποια περίοδο, θα κάνει το εμβόλιο ώστε να έχει την μέγιστη δυνατή κάλυψη», υπογραμμίζει ο κ. Ξενηκάκης.

  Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2023/24 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  – Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

  – Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

  – Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

  – Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

  – Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

  – Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

  – Χρόνια νεφροπάθεια

  – Χρόνιες παθήσεις ήπατος

  – Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

  – Σύνδρομο Down

  3. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

  4. Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

  5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (πχ για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

  6. Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

  7. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

  8. Άστεγοι

  9. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

  Οδηγίες χορήγησης εμβολίου

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ