Διότι ο κορονοϊός μπορεί να εμποδιστεί και με άλλους τρόπους. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Λιπαρών Οξέων (FARI) και των Ιατρικών Κέντρων Cedars-Sinai του Λος Άντζελες και της Orange County, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο αίμα παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Κορονοϊός: Τα Ω-3 λιπαρά οξέα λειτουργούν προστατευτικά
Συγκεκριμένα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το καλό επίπεδο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα μπορεί να εμποδίζει την πιθανότητα για σοβαρή COVID-19.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, έδειξε ότι, μεταξύ μιας ομάδας 100 ατόμων που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, εκείνα με τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους είχαν και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19.
Συγκεκριμένα:
- Το επαρκές επίπεδο Ω-3 λιπαρών οξέων συνδέθηκε με 75% μειωμένη πιθανότητα θανάτου από COVID-19 σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα Ω-3.
- Οι ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία του αίματος τους ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν σε σχέση με όσους είχαν υψηλότερα επίπεδα Ω-3.
“Τα Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου για δυσμενείς επιπτώσεις σε ασθενείς με COVID-19«, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Arash Asher.
Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε συμπληρώματα Ω-3
Αν και τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με την COVID-19, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα Ω-3 και να πίνετε ιχθυέλαια.
Αν και μια μελέτη του Αυγούστου 2020 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Elsevier Public Health Emergency Collection έδειξε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορούν να μειώσουν τη συστηματική φλεγμονή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο σοβαρή COVID-19, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόσθετες μελέτες προτού προταθεί η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 ως… πανάκεια για ασθενείς με COVID-19.
Ω-3 λιπαρά οξέα: Πόσο να παίρνετε κάθε μέρα και σε ποιες τροφές υπάρχουν σε αφθονία
Οι ειδικοί συνιστούν την λήψη τουλάχιστον 250-500 mg από ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ημερησίως για τους ενήλικες. Μπορείτε να πάρετε υψηλές ποσότητες ω-3 λιπαρών από λιπαρά ψάρια, φύκια και αρκετές φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Οι 11 τροφές με τα περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα
- Λινέλαιο: 7,196 mg ανά κουταλιά
- Χαβιάρι: 6.789 mg ανά 100 γραμ.
- Σκουμπρί: 5,134 mg ανά 100 γρ.
- Σπόροι Chia: 4,915 mg ανά μερίδα 28 γρ.
- Λάδι συκωτιού γάδου: 2,664 mg ανά κουταλιά
- Καρύδια: 2,542 mg ανά μερίδα 28 γρ.
- Σολομός: 2,260 mg ανά 100 γραμ.
- Γαύρος: 2,113 mg ανά 100 γρ.
- Ρέγγα: 1,729 mg ανά 100 γρ.
- Σαρδέλες: 1.480 mg ανά 100 γραμ.
- Στρείτα: 672 mg ανά 100 γρ.
Όπως μπορείτε να δείτε, είναι σχετικά εύκολο να πάρετε πολλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μέσω της διατροφής.