Πέμπτη 08.12.2022
More

  Β. ΛΑΖΟΥ -Προτεραιότητα για τους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες ο εμβολιασμός

  Η κα Λάζου σπεύδει να καλέσει ανθρώπους άνω των εξήντα να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους τόσο για την Covid όσο και για την εποχική γρίπη

  Στην κανονικότητα έχουμε επιστρέψει εδώ και πολύ καιρό. Οι κοινωνικές δραστηριότητες γίνονται χωρίς μέτρα ενώ το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις. Όλα λειτουργούν χωρίς τη λήψη μέτρων και χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας.

  Οι επιστήμονες είναι μοιρασμένοι καθώς άλλοι συντάσσονται με την λογική της επιστροφής στην κανονικότητα και άλλοι πάλι ζητούν προσοχή όταν βρισκόμαστε ή θα βρεθούμε σε κλειστούς χώρους χωρίς αερισμό.

  Ο βασικός λόγος είναι οι υποπαραλλαγές του κορωνοϊού αλλά και η φθίνουσα ανοσία του πληθυσμού που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των λοιμώξεων την ίδια στιγμή που επιστρέφει και η εποχική γρίπη.

  Η Πνευμονολόγος και γραμματέας του συλλόγου Ιδιωτών Πνευμονολόγων Ηπείρου Βασιλική Λάζου, υποστήριξε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα κρούσματα ήταν μειούμενα ενώ πολλοί νόσησαν και άρα έχουν αποκτήσει ανοσία. Την ίδια ώρα η πιθανή έξαρση της Covid-19 το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι πιθανή καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε.

  Διαφεύγουν της άμυνας τα νέα στελέχη

  Τα νέα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον που διαφεύγουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την ανοσιακή άμυνα, η αλλαγή στην συμπεριφορά καθώς ελάχιστοί τηρούν μέτρα προστασίας και η ολοένα μεγαλύτερη εξασθένηση των αντισωμάτων στον πληθυσμό καθώς περνάει ο χρόνος, συνδυάζονται και απαιτείται μια σχετική ετοιμότητα.

  Η κα. Λάζου σπεύδει να καλέσει ανθρώπους άνω των εξήντα να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους τόσο για την Covid όσο και για την εποχική γρίπη ενώ στο κάδρο βάζει και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο. Ο πνευμονιόκοκκoς όπως επεσήμανε  είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και επικίνδυνες για την υγεία ασθένειες, μερικές από τις οποίες είναι θανατηφόρες, ενώ αποτελεί μία από τις πιο κοινές αιτίες πρόκλησης της πνευμονίας. «Οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις εκδηλώνονται πιο συχνά κατά το χειμώνα και την αρχή της άνοιξης, χρονικό διάστημα στο οποίο τα αναπνευστικά νοσήματα είναι σε έξαρση» τονίζει η γιατρός.

  Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι και ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να μπει στην λίστα των εμβολίων για όσους πολίτες έχουν θέματα υγείας ή πάσχουν από χρόνια νοσήματα και άρα πρέπει να θωρακιστούν.

  Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο να νοσεί κάποιος από κορωνοϊό και εποχική γρίπη, η κα. Λάζου δεν το αποκλείει αλλά σημειώνει ότι δεν είναι το σύνηθες.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ