Σάββατο 28.09.2024
More

    Ελάχιστη η χρηματοδότηση για την πυροπροστασία

    Ούτε το κόστος για τα βασικά της κοπής των χόρτων και της αυτοφυούς βλάστησης δεν καλύπτει το ποσό των 80.000 ευρώ που έλαβε ο δήμος Ιωαννιτών από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την πυροπροστασία κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

    Σε αυτό το ποσό μάλιστα υπολογίζεται ότι εκτός από την κοπή και απομάκρυνση της βλάστησης θα πρέπει να καθαριστούν οι κοινόχρηστοι χώροι και το οδικό δίκτυο, όπως και να δημιουργηθούν ζώνες πυροπροστασίας.

    Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας στην αρχή της συνεδρίασης του δημ. συμβουλίου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά παράλληλα να τηρούν από τη δική τους πλευρά, τις υποχρεώσεις για τα προληπτικά μέρα που πρέπει να εφαρμόζουν, αναλαμβάνοντας τις δικές τους ευθύνες για τα ακίνητα ιδιοκτησίας τους.

    Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μ. Χρυσοστόμου από την άλλη, τόνισε πως η χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά στον δήμο Ιωαννιτών ενώ επανέλαβε την αναφορά που είχε κάνει στη συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ σχετικά με την απουσία αδειοδοτημένου χώρου εντός των ορίων του δήμου στον οποίο θα μπορεί να γίνεται η εναπόθεση των κλαδεμάτων και της βλάστησης που κόβεται είτε από τον δήμο είτε από τους ιδιώτες. Ιδιαίτερη μνεία έκανε τέλος στην κατάσταση που επικρατεί εντός, αλλά και περιμετρικά της Δομής Φιλοξενίας στον Κατσικά, όπου δεν υπάρχει ούτε η αρμοδιότητα του δήμου να παρέμβει, ούτε όμως και το ενδιαφέρον από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μάλιστα πριν λίγες ημέρες και αντιμετωπίστηκε από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία ήχησε σαν ένα «καμπανάκι συναγερμού» για τις συναρμόδιες υπηρεσίες που θα πρέπει όμως να κινητοποιηθούν πριν η κατάσταση γίνει χειρότερη.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ