Παρασκευή 18.10.2024
More

    ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -Σοβαρές οι συνέπειες της ΕΒΕ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    Την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη επίδραση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στη λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την ευρύτερη οικονομία της περιοχής εκφράζει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η εφαρμογή της ΕΒΕ είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν κενές 1.122 θέσεις εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαν μείνει κενές 1.193 θέσεις.

    Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση: «Η Ήπειρος, μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, πλήττεται σοβαρά από αυτή την κατάσταση. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί σημαντικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, και η μείωση του αριθμού των φοιτητών έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα», αναφέρει και αναλύει τις επιπτώσεις που θα έχει η εισαγωγή λιγότερων σπουδαστών στο πανεπιστήμιο.

    -Η μείωση του φοιτητικού πληθυσμού επηρεάζει άμεσα την τοπική οικονομία, καθώς λιγότεροι φοιτητές συνεπάγονται λιγότερη ζήτηση για ενοικιαζόμενα καταλύματα, καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, ενώ πλήττονται μια σειρά από κλάδους όπως αυτοί του εμπορίου, των μεταφορών καθώς και άλλες υπηρεσίες.

    -Οι τοπικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες εξαρτώνται από τη φοιτητική κοινότητα, βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται δραματικά. Αυτό οδηγεί σε οικονομική ανασφάλεια και δυσκολίες στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

    -Η υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μειώνει την ελκυστικότητα της περιοχής για νέους και επενδύσεις, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ηπείρου.

    Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων καλεί την πολιτεία να επανεξετάσει άμεσα το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ειδικά σε περιοχές με αυξημένες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.

    -Συνεπώς θα πρέπει να  ληφθούν  ειδικά μέτρα για περιφερειακά πανεπιστήμια, ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των νέων στις σπουδές και να στηρίζεται η τοπική οικονομία.

    -Παροχή κινήτρων και υποστηρικτικών μέτρων για τις τοπικές επιχειρήσεις.

    -Ενίσχυση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών δυνατοτήτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε να παραμείνει ένας πόλος έλξης για φοιτητές και ακαδημαϊκούς.

    «Η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ευημερία της περιοχής μας. Η στήριξη της πολιτείας είναι απαραίτητη για να αντιστραφεί η αρνητική αυτή τάση και να ενισχυθεί η τοπική κοινωνία και οικονομία», καταλήγει η ανακοίνωση.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ