Πέμπτη 19.09.2024
More

    Αναζητώντας λύση στο μπέρδεμα των αρμοδιοτήτων

    Διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής διοίκησης που πλήττουν ευθέως τη λειτουργία της απέναντι στον πολίτη, επομένως και την εξυπηρέτηση αυτού, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εσωτερικών που βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει το δαιδαλώδες πλαίσιο των αρμοδιοτήτων.

    Ένα κουβάρι αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, του πρώτου και δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης που συμπλέκονται και επί της ουσίας βάζουν προσκόμματα και στην ορθολογική λειτουργία των υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.  Όπως ανέφερε από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε την Κυριακή ο Αθαν. Μπαλέρμπας, Γεν. Γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών, εξελίσσεται μία προσπάθεια για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ώστε να ξεκαθαριστεί επιτέλους το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων.

    «Εκτιμώ, ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα γιατί είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και καιρό, κυρίως όμως είναι ένα ζήτημα που δεν επιτρέπει στις υπηρεσίες να λειτουργήσουν όπως πρέπει και στους πολίτες να εξυπηρετηθούν. Δε γίνεται να μην ξέρουμε ακόμη και σήμερα ποια υπηρεσία έχει αρμοδιότητα και ευθύνη για κάθε τομέα και να εμπλέκονται αρμοδιότητες μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης», ανέφερε αρχικά.

    Παράλληλα, το υπ. Εσωτερικών προωθεί δύο νομοσχέδια προς το Κοινοβούλιο, το πρώτο εκ των οποίων αφορά στη διαδικασία εξόφλησης των χρεών πολιτών προς τους δήμους, με πολλές δόσεις και δυνατότητες επιπλέον ρυθμίσεων, ενώ παράλληλα προωθείται προς επεξεργασία και ο νέος Κώδικας δήμων, δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων.  «Μοναδικός μας στόχος, όπως τον περιέγραψε και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι να εκσυγχρονίσουμε το κράτος και να πλησιάσουμε σε μία διοικητική μηχανή πιο ευέλικτη και σε ψηφιακή μορφή, ώστε να υπάρχει η πραγματική λογοδοσία προς τον πολίτη. Επίσης, θέλουμε να επιτευχθεί η σύγκλιση των εισοδημάτων μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ του εισοδήματος των πολιτών στις περιφέρειες και στα αστικά κέντρα», ανέφερε ο κ. Μπαλέρμπας για να καταλήξει, μιλώντας για τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η περιφέρεια της Ηπείρου ως προς τη δυναμική ανάπτυξής της.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ