Παρασκευή 27.09.2024
More

    Συνθήκες αδράνειας στη διαχείριση των απορριμμάτων

    Η αδράνεια στην οποία έχει περιέλθει ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου, όπως αναφέρθηκε, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τον τρόπο, αλλά και τον καθορισμό του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων το απόγευμα της Δευτέρας.

    Η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατ. Καλογιάννη ήταν εκείνη που επέλεξε να τοποθετηθεί στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το θέμα, με μία τοποθέτηση που έμοιαζε με εισήγηση, ωστόσο σε συνεδρίαση του Δ.Σ του Συνδέσμου.

    Από τη στιγμή όμως που το όργανο δε συνεδριάζει επί της ουσίας, η κα Καλογιάννη χρησιμοποίησε το βήμα του δημ. συμβουλίου Ιωαννίνων για να ασκήσει την κριτική της προς το προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή ουσιαστικά, επισημαίνοντας κάποια βασικά στοιχεία που ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη συζητηθεί, δεν έχουν καν μπει στη διαδικασία αυτή.

    Η κα Καλογιάννη περιέγραψε σε αδρές γραμμές την ζοφερή κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα, με την Ήπειρο να έχει κάνει μεν σημαντικά βήματα τα προηγούμενα χρόνια, όμως πλέον οι αποφάσεις έχουν καθυστερήσει σημαντικά και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ηπειρωτών, αλλά θα έχει και στο άμεσο μέλλον με την αναμενόμενη αύξηση του κόστους διαχείρισης.

    Στη χώρα μας, τα ογκώδη δεν συλλέγονται, ούτε επεξεργάζονται, ούτε αξιοποιούνται.

    Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων λειτουργούν ως ΧΥΤΑ, η ανακύκλωση υστερεί κατά 38% του καθορισμένου στόχου, τα βιοαπόβλητα αφήνονται στην τύχη τους, ο πολίτης πληρώνει ό,τι χρεώνεται και δεν πληρώνει για ό,τι «παράγει».

    Οι δήμοι, ως υπεύθυνοι και αρμόδιοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όφειλαν να έχουν προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς σε δράσεις και έργα που θα ικανοποιήσουν τους δείκτες που ανέφερα παραπάνω, σχετικά με την ανακύκλωση, τα ογκώδη, τα βιοαπόβλητα», ανέφερε η κα Καλογιάννη επισημαίνοντας επιπλέον την απόλυτη αναγκαιότητα κατάρτισης του στρατηγικού σχεδιασμού του ΦοΔΣΑ αφού επισπευσθούν συγκεκριμένες δράσεις.

    «Επιβάλλεται, να ξεκινήσει μία ουσιαστική και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΦοΔΣΑ, για την επίτευξη σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων, ώστε να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση, να προτεραιοποιηθούν οι μελέτες και τα νέα έργα και να προγραμματιστεί ποιος κάνει, τί και πότε», τόνισε η κα Καλογιάννη.

    Αύξηση του κόστους διαχείρισης

    Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χρυσοστόμου που σημείωσε πως επί της ουσίας ο Σύνδεσμος δε λειτουργεί και αυτό πέραν των άλλων έχει προκαλέσει μία σειρά προβλημάτων στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο δήμου Ιωαννιτών. Έκανε την πρόβλεψη μάλιστα πως το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων θα αυξηθεί για τους δήμους άρα και για τους πολίτες.

    «Δεν παράγει έργο…»

    Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας με την ιδιότητα και του μέλους του Συνδέσμου, αλλά και του πρώην αντιπροέδρου του Δ.Σ δεσμεύτηκε να υπάρξει ειδική συνεδρίαση προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις του δήμου Ιωαννιτών και να επικοινωνηθούν στο ΦοΔΣΑ προκειμένου να προωθηθούν, λέγοντας ωστόσο πως η νέα διοίκηση δεν παράγει έργο.

    «Είναι ένα θέμα μείζον και πρέπει προφανώς να γίνει για αυτό μία ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να ληφθεί μία απόφαση  στην κατεύθυνση που θέλουμε να λειτουργήσει ο ΦοΔΣΑ διότι είναι αντικειμενικό το γεγονός ότι το νέο του διοικητικό συμβούλιο που εξελέγη δεν παράγει έργο», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

    Επιπρόσθετα σημείωσε ότι πρέπει να αποκατασταθεί μία συνεχής συνεργασία μεταξύ του Φορέα και των δήμων, να υπάρξει μια ξεκάθαρη πληροφόρηση για το ποια αντικείμενα σε σχέση με τη σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων αφορούν το Φορέα και ποια αφορούν τους δήμους και τέλος, να υπάρξει άμεσα μία προγραμματική συμφωνία με το ΦοΔΣΑ ώστε ο κάθε δήμος να πάρει πρωτοβουλίες  σε συνεργασία με τη λειτουργό εταιρία του εργοστασίου για να γίνει πράξη η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ