Παρασκευή 27.09.2024
More

    Αβέβαιη η εξέλιξη του έργου του Μ. Δακτυλίου

    Με αβέβαιη ακόμη την εξέλιξη που θα έχει η αντιμετώπιση και ο τρόπος που θα προταθεί από τη μελέτη που έχει παραγγείλει η Περιφέρεια Ηπείρου, το έργο του μεγάλου δακτυλίου της πόλης, εξακολουθεί να καρκινοβατεί, όχι στο σύνολό του, αλλά στο επίμαχο τμήμα του υγρότοπου «Τσαμαρά».

    Αυτό επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά στη συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με τον δημοτικό σύμβουλο Στεφ. Μάντζιο από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» να ζητά ενημέρωση για την πρόοδο – εάν υπάρχει – των συζητήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ δήμου και Περιφέρειας Ηπείρου και τον δήμαρχο κ. Μπέγκα να απαντά, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της δημοτικής αρχής που συμπυκνώνονται στη διασφάλιση της ορθής υλοποίησης του έργου με βάση τις τεχνοκρατικές λύσεις που έχουν προταθεί, ήτοι με χαλικοπασσάλους στην επίμαχη περιοχή, επιλογή με την οποία όμως διαφωνεί η Περιφέρεια Ηπείρου και γι’ αυτό δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως» της Διαχειριστικής Αρχής, καθώς θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος χρηματοδότησης.

    «Αυτό που κάνουμε σήμερα εμείς έχει δύο παραμέτρους. Πρώτον τη διασφάλιση της τεχνικής αρτιότητας του συγκεκριμένου έργου το οποίο είναι προϊόν των εισηγήσεων που δεχόμαστε από την τεχνική μας υπηρεσία και δεύτερον της ορθής διαχείρισης του συγκεκριμένου έργου σε σχέση με τη διαχειριστική αρχή το οποίο σαφέστατα και γίνεται σε συνεργασία με τη διεύθυνση προγραμματισμού και τη νομική μας υπηρεσία. Βασική μας αγωνία ότι ένα έργο αυτού του μεγέθους πρέπει να γίνει με τον καλύτερο τεχνικό τρόπο για να διασφαλίσουμε την τεχνική αρτιότητα και την ασφάλειά του, ανεξαρτήτως κόστους. Είναι πολιτική μας επιλογή έτσι όπως έφτασαν τα πράγματα, να μεταφέρουμε στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ ένα ποσό για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για την τεχνική λύση που έχει προταθεί στο επίμαχο σημείο που έχει διαπιστωθεί το πρόβλημα», κατέληξε ο δήμαρχος.

    «Δε γνώριζε η υπηρεσία για τα στοιχεία…»

    Ενδιαφέρουσα ήταν όμως η απάντηση του κ. Μπέγκα στην ερώτηση επίσης του κ. Μάντζιου σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ανάδοχο εταιρεία για το έργο του οδοφωτισμού, καθώς όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση, τα στοιχεία της ενεργειακής κατανάλωσης του 2019 που χρησιμοποιήθηκαν για την υπογραφή της σύμβασης και τον προϋπολογισμό του έργου, απέχουν από τα στοιχεία της πραγματικής κατανάλωσης όπως αυτά προκύπτουν από τις μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ. Ο κ. Μπέγκας απέφυγε να πει περισσότερα από την προηγούμενη φορά, τόνισε με νόημα όμως, ότι οι υπηρεσίες του δήμου δε γνώριζαν το παραμικρό για τις συζητήσεις που γινόταν μεταξύ της πρώην δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας και πως τα στοιχεία δεν τα έστειλαν οι υπηρεσίες, αλλά άλλοι, υπονοώντας ξεκάθαρα πως πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, στελέχη αντίστοιχα της πρώην δημοτικής αρχής και της περιφερειακής αρχής αντίστοιχα.

    Η πορεία για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις

    Για το θέμα της πορείας του προγράμματος για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις ο κ. Μπέγκας ενημέρωσε το Σώμα ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων επιτρόπων της Ε.Ε. ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ζητήσει την κατάθεση των κλιματικών συμφώνων όλων των δήμων της Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει μια επανεκκίνηση.

    «Ως δήμος έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δικτύωση με τους υπόλοιπους δήμους της χώρας και γι’ αυτό φιλοξενήσαμε πριν μερικούς μήνες μια πρώτη συνάντηση στα Γιάννενα. Μετά την εξέλιξη αυτή με το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος αισιοδοξώ ότι θα αρχίσουμε σιγά σιγά να συνεδριάζουμε για να συγκεκριμενοποιήσουμε κάποια ζητήματα που αφορούν και τις χρηματοδοτήσεις αν και εφόσον προτίθεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να τις παρέχει στο πρόγραμμα αυτό».

    Και μία αυτονόητη «συγνώμη»…

    Τέλος, στην αρχική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο πρωτοφανές περιστατικό των προηγούμενων ημερών με δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας να αναρτά σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης τη φωτογραφία ενός πολίτη που απέρριπτε έξω από κάδους απορριμμάτων, δύο τενεκέδες από λάδι, την οποία συνόδευε με την επιγραφή «Wanted» – «ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ» έναντι αμοιβής! Η ανάρτηση «κατέβηκε» μετά από κάποιες ώρες και αφού είχαν ήδη προκληθεί πολλές και έντονες αντιδράσεις με τον κ. Παπαγεωργίου να κάνει λόγο για πρωτοφανή διαπόμπευση πολιτών από εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο, ζητώντας την αυτονόητη καταδίκη από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Αυτό έγινε λίγο αργότερα με τον κ. Μπέγκα να κάνει λόγο για «λάθος» και να ζητά συγνώμη για λογαριασμό του δημοτικού συμβούλου και της δημοτικής αρχής, συνολικά…

    Αλλά και μία… επιβράβευση

    Στο θέμα όμως παρά την «απολογία» του κ. Μπέγκα για λογαριασμό του δημ. συμβούλου, επανήλθε η παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» με ανακοίνωσή της στην οποία κατηγορεί για υποκρισία την δημοτική αρχή, καθώς λίγη ώρα μετά τη «συγνώμη» ο δήμαρχος πρότεινε τον εν λόγω σύμβουλο ως μέλος του Δ.Σ της ΔΗΑΝΕΤΑΙ.

    Η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:

    «Για τέσσερα χρόνια που η «Ενότητα Πολιτών» βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης είχε αναγάγει σε αγαπημένο σπορ την ανάρτηση φωτογραφιών από την καθημερινότητα της πόλης κατακεραυνώνοντας την Δημοτική Αρχή. Από την στιγμή που βρίσκεται στη θέση της Δημοτικής Αρχής συνεχίζει το αγαπημένη της σπορ με ανάρτηση φωτογραφιών από την καθημερινότητα της πόλης κατακεραυνώνοντας τους πολίτες. Ένας δημοτικός σύμβουλος ξεπέρασε τα όρια. Ο επικεφαλής της παράταξης μας Δημήτρης Παπαγεωργίου ζήτησε εξηγήσεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τονίζοντας ότι ένας δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως σερίφης.

    Ο δήμαρχος μίλησε για λάθος και ζήτησε δημόσια συγνώμη.

    Λίγη ώρα αργότερα επιβράβευσε τον ίδιο δημοτικό σύμβουλο τοποθετώντας τον ως μέλος στο ΔΣ της ΔΗΑΝΕΤΑΙ.

    Οι συνδημότες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για μια δημοτική αρχή στην οποία η υποκρισία περισσεύει», καταλήγει η ανακοίνωση.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ