Παρασκευή 27.09.2024
More

    Συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία του Πολυδύναμου

    Η πρώτη και αρκετά σαφής απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για το τι μέλλει γενέσθαι με το Πολυδύναμο Κέντρο στο νοσοκομείο Χατζηκώστα μετά το σάλο που προκλήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο, δόθηκε χθες με δελτίο τύπου που απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον καθ’ ύλην αρμόδιο υφυπουργό κ. Βαρτζόπουλο.

    Αυτός ήταν άλλωστε που συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχάρη και υπηρεσιακούς παράγοντες βρέθηκε στη συνάντηση με τους εργαζόμενους του Πολυδύναμου και τη διοίκηση του νοσοκομείου πριν από δύο εβδομάδες στα Γιάννενα όπου έκανε γνωστό πως η χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ Ηπείρου για τη δομή ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την επόμενη ημέρα.

    Την εικόνα αυτή έρχεται να ξεδιαλύνει το δελτίο τύπου της κας Κεφάλα στο οποίο αναφέρεται πως στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται το φυσικό αντικείμενο του συγχρηματοδοτούμενου έργου για το Πολυδύναμο. Όμως, το υπουργείο Υγείας όπως δεσμεύτηκε ο κ. Βαρτζόπουλος θα συνεχίσει τη λειτουργία του Πολυδύναμου από τον τακτικό προϋπολογισμό και η δομή θα ενταχθεί στο νέο ενιαίο Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από 1/1/2025 με την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των σχετικών πιστώσεων για τη λειτουργία τους.

    «Με την λήξη της περιόδου χρηματοδότησης, εν προκειμένω στις 31.12.2024, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και οι σχετικές δαπάνες θα καλύπτονται κατ’ έτος από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας, ενισχύοντας με τις αναγκαίες πιστώσεις τον προϋπολογισμό των φορέων απεξάρτησης.

    Παράλληλα, η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη συνέχιση της λειτουργίας των νεοσύστατων αυτών δομών και υπηρεσιών από ίδιους πόρους των οργανισμών απεξάρτησης μετά τη λήξη της συγχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, αποτελεί δέσμευση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και απαρέγκλιτη προϋπόθεση κατά τη φάση της ένταξής  τους.

    Οι εργαζόμενοι του Πολυδύναμου Κέντρου προσλήφθηκαν με την διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού του Υπουργείου Υγείας για το Νοσοκομείο Χατζηκώστα και θα ενταχθούν στις ανανεώσεις του επικουρικού προσωπικού των Νοσοκομείων», καταλήγει το σχετικό δελτίο τύπου που αφήνει μία διαφορετική εικόνα από αυτήν που διαμορφώθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Βαρτζόπουλου που περιέπλεξε αρκετά τα πράγματα με την τοποθέτησή του.

    Η διασφάλιση λειτουργίας του Πολυδύναμου είναι φυσικά το ένα ζητούμενο, και το οποίο όπως αναφέρεται, επιλύεται. Το ίδιο όμως τονίζεται πως θα γίνει και με τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού, οι συμβάσεις των οποίων θα ανανεωθούν, όπως θα γίνει και για το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα για μία χρονική διάρκεια ενός έτους.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ