Παρασκευή 27.02.2026
More

    Γυμνή Αλήθεια

    ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΗΣ ΑΑΔΕ


    Προσωρινή παύση λειτουργίας των εφαρμογών Φορολογικού Μητρώου πολιτών και επιχειρήσεων, από 1η έως και 10 Μαρτίου, λόγω μετάβασης στη νέα ευρωπαϊκή ταξινόμηση ΚΑΔ, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

    Όπως ανακοινώθηκε, δεν θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων φορολογουμένων για ενάρξεις, μεταβολές και διακοπές λειτουργίας επιχειρήσεων ή άλλων στοιχείων Μητρώου.

    Ειδικότερα, όπως υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ, στο διάστημα από 1 Μαρτίου έως 10 Μαρτίου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η αυτοματοποιημένη αντιστοίχιση των υφιστάμενων ΚΑΔ των φορολογουμένων, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης εναρμόνισή τους με τα νέα ευρωπαϊκά στατιστικά πρότυπα.

    Για τον λόγο αυτό, κατά το α’ δεκαήμερο του Μαρτίου θα υπάρξει προσωρινή παύση λειτουργίας των ψηφιακών εφαρμογών Μητρώου.

    Συγκεκριμένα, δεν θα είναι δυνατή η υποβολή αιτημάτων για: ενάρξεις επιχειρήσεων, μεταβολές στοιχείων επιχειρήσεων, διακοπές εργασιών επιχειρήσεων, μεταβολές προσωπικών στοιχείων, μεταβολές διεύθυνσης κατοικίας.

    Οι ψηφιακές εφαρμογές θα τεθούν εκ νέου σε πλήρη λειτουργία με την ολοκλήρωση της μετάπτωσης των δεδομένων.
    (A.)

    Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ PREDATOR


    Την ενοχή και των τεσσάρων κατηγορουμένων, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, για τις υποκλοπές μέσω του Predator, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

    Συνολικά, στους τέσσερις κατηγορουμένους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 126 ετών και οκτώ μηνών, με εκτιτέα τα οκτώ έτη. Το δικαστήριο αποφάσισε να χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση των κατηγορουμένων.

    Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Ασκιανάκης ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ενόχους τους Γιάννη Λαβράνο, Φέλιξ Μπίτζιο και το ζεύγος Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν και Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, επιχειρηματίες των οποίων οι εταιρείες εμπλέκονται με το κακόβουλο λογισμικό.

    Οι τέσσερις κρίνονται ένοχοι για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται ότι διέπραξαν από κοινού και αφορούν επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τετελεσμένη και σε απόπειρα, παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας, τετελεσμένη και σε απόπειρα, καθώς και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή δεδομένα, τετελεσμένη και σε απόπειρα.

    Ο πρόεδρος υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και χαρακτήρισε κάποιες πράξεις που αφορούν 87 τηλέφωνα ως διαπραχθείσες κατά συρροή και όχι κατ’ εξακολούθηση, όπως τους αποδόθηκε αρχικά.

    Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικό σε κανέναν κατηγορούμενο.
    (A.)

    «ΒΟΥΤΙΑ» ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ


    Κατά 5,18 δισ. ευρώ συρρικνώθηκαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο του 2026, ενώ μείωση στο 7,6% κατέγραψε και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής τραπεζικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα τον ίδιο μήνα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 4,845 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2026, έναντι θετικής καθαρής ροής 6,02 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις καταθέσεις επιχειρήσεων, καταγράφηκε μείωση κατά 4,429 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 3,855 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 9,0% από 9,6% τον προηγούμενο μήνα.

    Μείωση κατά 756 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Ιανουάριο του 2026 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 2,471 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 3,7% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα.
    (A.)

    Από την εφημερίδα «Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου» 26-2-2026

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ