«Φύλακας Άγγελος»: 22 καλλιτέχνες αναδεικνύουν την ανάγκη προστασίας μνημείου στη Σκλίβανη

Μέχρι τις 20 Αυγούστου θα παραμείνει ανοιχτή στο Κέντρο Πολιτισμού Σκλίβανης του Δήμου Δωδώνης η εικαστική έκθεση «Φύλακας Άγγελος – 22 σύγχρονοι δημιουργοί συνομιλούν με έναν Άγγελο του 18ου αιώνα».

Η έκθεση επιχειρεί να συνδέσει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με τη μεταβυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη προστασίας του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου, ενός σημαντικού μνημείου του 18ου αιώνα.

Αφετηρία για τη δημιουργία της έκθεσης αποτέλεσε η τοιχογραφία του Αγγέλου της Δευτέρας Παρουσίας, που βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού. Ο Άγγελος, ως διαχρονικό σύμβολο προστασίας του τόπου, αποκτά σήμερα έναν διαφορετικό συμβολισμό, καθώς οι φθορές που έχει υποστεί το μνημείο από τον χρόνο αναδεικνύουν την ανάγκη για συλλογική φροντίδα και προστασία του.

Στην έκθεση συμμετέχουν 22 εικαστικοί καλλιτέχνες, όλοι μέλη του Σωματείου Καλλιτεχνών Ηπείρου. Τα έργα τους δημιουργούν έναν διάλογο με τον χώρο, την ιστορία και την πολιτιστική αξία του μνημείου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Δήμητρα Φίλιου, χημικός, και η εικαστικός Βούλα Φερεντίνου.

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προβληθεί η ιστορική και πολιτιστική σημασία του Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για την ανάγκη προστασίας και αποκατάστασής του.

Η έκθεση αποτελεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη διατήρηση του μνημείου, αναδεικνύοντας τον ρόλο της τέχνης ως μέσου ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της κοινωνίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η δράση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Δωδώνης και την Αδελφότητα Σκλιβανιτών Αττικής.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ