Συμφωνία συνεργασίας για την αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίων στρατοπέδων με στόχο τη στέγαση δικαστικών υπηρεσιών υπέγραψαν την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης.
Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σηματοδοτεί, σύμφωνα με τα δύο υπουργεία, την έναρξη μιας ευρύτερης συνεργασίας για την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων και την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Δικαιοσύνης.
Ο Γιώργος Φλωρίδης χαρακτήρισε τη συμφωνία στρατηγικής σημασίας, καθώς, όπως ανέφερε, ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο και φιλόδοξο κτιριακό πρόγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας μπορεί να προχωρήσει η ανακαίνιση και αναβάθμιση χώρων στους οποίους λειτουργούν δικαστικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως υπογράμμισε, η βελτίωση των υποδομών αποτελεί ουσιαστική παράμετρο για την ενίσχυση του κράτους δικαίου.
Παράλληλα, ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ανταπόκριση στα αιτήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα φιλόδοξο, αλλά υλοποιήσιμο.
Από την πλευρά του, ο Θανάσης Δαβάκης έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα στη συνεργασία των δύο υπουργείων και στην ορθολογικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Όπως εξήγησε, διαθέσιμοι χώροι και ακίνητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Δικαιοσύνης, δημιουργώντας καλύτερες και πιο σύγχρονες συνθήκες για τη λειτουργία των δικαστικών αρχών.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η συμφωνία βασίζεται στην αρχή του αμοιβαίου οφέλους. Η Δικαιοσύνη αποκτά πρόσβαση σε υποδομές που μπορούν να αναβαθμιστούν και να καλύψουν τις ανάγκες της, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει το προβλεπόμενο αντίτιμο για την παραχώρηση της περιουσίας του. Οι πόροι αυτοί, όπως ανέφερε, επιστρέφουν για τη μέριμνα του προσωπικού και την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα της συγκεκριμένης πολιτικής αναφέρθηκαν τα ιστορικά κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου στεγάζεται το Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς και τα στρατόπεδα «Ζησιμόπουλου» στο Ναύπλιο και «Μαντούβαλου» στο Γύθειο.
Ο κ. Δαβάκης ευχαρίστησε τις υπηρεσίες των δύο υπουργείων για τη συμβολή τους στην προώθηση και ολοκλήρωση της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι αντίστοιχες συνεργασίες μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιοποίηση διαθέσιμων δημόσιων πόρων και η ανάπτυξη τέτοιων συνεργειών μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για την εθνική οικονομία, τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία.







