Εντυπωσιακή αύξηση στην ίδρυση επιχειρήσεων με τεράστια στροφή στον κλάδο του τουρισμού
Την καλύτερη τριετία ιστορικά κατέγραψε η επιχειρηματικότητα στην Π.Ε Πρέβεζας στο πεδίο ίδρυσης επιχειρήσεων όπως αυτά τα στοιχεία αποτυπώθηκαν στην ετήσια έκθεση επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Πρέβεζας για το 2025. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα έδωσε την ευκαιρία στο Επιμελητήριο Πρέβεζας να παρουσιάσει τη σημαντική μεταστροφή του επιχειρηματικού κλίματος στην περιοχή, ειδικά την τελευταία τριετία και ακόμη περισσότερο το 2025 ως έτος αναφοράς.
Κατά την περίοδο 2023–2025 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.008 ιδρύσεις επιχειρήσεων στην Π.Ε. Πρέβεζας, έναντι 792 την προηγούμενη τριετία 2020–2022 και 647 την τριετία 2017–2019.
Το 2025, καταγράφηκαν 480 ιδρύσεις επιχειρήσεων αποτελεί την καλύτερη χρονιά της περιόδου 2016–2025. Η επίδοση αυτή είναι αυξημένη κατά 21% σε σχέση με το 2024 και υπερδιπλάσια σε σύγκριση με τις 170 ιδρύσεις που είχαν καταγραφεί το 2016.
Θετική είναι και η πορεία των εταιρικών επιχειρήσεων.
Το 2025 καταγράφηκαν 203 ανοίγματα και 53 κλεισίματα, με θετικό ισοζύγιο 150 επιχειρήσεων.
Οι δραστηριότητες καταλύματος και εστίασης αποτελούν τον μεγαλύτερο κλάδο στην Πρέβεζα με 1.331 επιχειρήσεις και ποσοστό 26,9%, έναντι 11,9% σε πανελλαδικό επίπεδο. Ακολουθούν το εμπόριο, με 1.197 επιχειρήσεις και ποσοστό 24,2%, οι κατασκευές, με 466 επιχειρήσεις και ποσοστό 9,4%, και η μεταποίηση, με 324 επιχειρήσεις και ποσοστό 6,6%.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Ιωάννης Μπούρης μίλησε στο ITV για την εντυπωσιακή αυτή εικόνα της τελευταίας τριετίας, χωρίς όμως να παραλείπει και να τονίσει ο ίδιος, αλλά και να παραδεχτεί πως η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης, δηλαδή στον κλάδο του τουρισμού, δείχνει μία σαφή τάση της επιχειρηματικότητας, από την άλλη όμως αναγνώρισε και τον κίνδυνο που υπάρχει, στο ενδεχόμενο που κάποια περίοδο ο τουρισμός δε θα καταγράφει θετικά αποτελέσματα.

«Η ισχυρή παρουσία των καταλυμάτων και της εστίασης επιβεβαιώνει τον τουριστικό και εμπορικό χαρακτήρα της περιοχής και αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης της διασύνδεσής τους με την τοπική παραγωγή και τους υπόλοιπους δυναμικούς κλάδους του νομού. Πρέπει όμως να υπάρχει διασύνδεση με την παραγωγή και τη μεταποίηση. Είναι αδιανόητο για τη χώρα μόνο το 6% των επιχειρήσεων να αφορά τη μεταποίηση. Και στην Πρέβεζα είμαστε εξαρτημένοι από το τουριστικό προϊόν και χρειάζεται να δοθούν κίνητρα για τη μεταποίηση. Θα πρέπει να είναι διαχρονικό ζητούμενο η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και η διασύνδεση της παραγωγής και της μεταποίησης με τον τριτογενή τομέα. Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις έχουν εγκληματήσει στην παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις της μεταποίησης. Είναι αδιανόητο για παράδειγμα αυτό που συζητάμε στην Πρέβεζα, να φεύγει από την περιοχή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή των 3,50 ευρώ το λίτρο για την Ιταλία, να μεταποιείται εκεί και να πωλούνται τα 330 ml στην τιμή των 7,50 ευρώ. Προφανώς, ο τουρισμός, η εστίαση και τα καταλύματα έχουν πιο εύκολο και πιο άμεσο κέρδος, όμως είναι καιρός να κοιτάξουμε όλοι προς τη μεταποίηση και τη διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εμπορίου με την αγροδιατροφή, τη μεταποίηση, τις υδατοκαλλιέργειες, τις μεταφορές, τα logistics και τις νέες τεχνολογίες. Η ενίσχυση αυτών των δεσμών μπορεί να διευρύνει την παραγωγική βάση του Νομού, να προσδώσει μεγαλύτερη διάρκεια στην οικονομική δραστηριότητα και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπούρης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 14-10-2026








