Καπνογόνα και επεισόδια στην αλβανική Βουλή – Στο επίκεντρο η αστυνομική βία

Σε έντονη αντιπαράθεση εξελίχθηκε η συνεδρίαση του αλβανικού κοινοβουλίου, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης άναψαν καπνογόνα μέσα στην αίθουσα και παρουσίασαν φωτογραφίες, τις οποίες επικαλέστηκαν ως τεκμήρια αστυνομικής βίας κατά τις πρόσφατες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος τάχθηκαν στο πλευρό του αρχηγού τους, Σάλι Μπερίσα, ο οποίος από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε επίθεση στις δυνάμεις ασφαλείας. Ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι οι αστυνομικοί, τους οποίους χαρακτήρισε εγκληματίες, αξίζουν να αντιμετωπιστούν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, κάνοντας αναφορές ακόμη και σε τραυματισμούς, σπασμένα κρανία και οστά.

Η παρέμβασή του διακόπηκε όταν βουλευτές της κυβέρνησης έκλεισαν το μικρόφωνο, γεγονός που πυροδότησε ένταση και συμπλοκές ανάμεσα στα έδρανα. Τα καπνογόνα που χρησιμοποίησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν τα χρώματα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ σημειώθηκαν και ρίψεις μπουκαλιών νερού προς την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι δεκάδες φοιτητές τραυματίστηκαν κατά τις διαδηλώσεις, ενώ ένας 28χρονος δέχθηκε πλαστική σφαίρα στο μάτι. Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται με βασικό αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Η πολιτική ένταση στην Αλβανία εντείνεται, καθώς οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες συνδέονται με το υψηλό κόστος της εκπαίδευσης, τις καταγγελίες για διαφθορά και την ακρίβεια. Ο Έντι Ράμα έχει απορρίψει τα αιτήματα για αποχώρησή του από την εξουσία, ενώ έχει προτείνει αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για όσους χαρακτηρίζει ταραχοποιούς, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών δικτύων.

Οι φοιτητές, πάντως, έχουν επιλέξει να κινηθούν ανεξάρτητα από την αντιπολίτευση, πραγματοποιώντας ξεχωριστές συγκεντρώσεις και διευκρινίζοντας ότι δεν εκπροσωπούν ούτε συνδέονται με πολιτικά κόμματα.

Banner ΔΕΗ Banner

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ