Τρίτη 22.10.2024
More

    Στρατιωτικό αεροπλάνο πετά με «συγκυβερνήτη» σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

    Πιλότος και τεχνητή νοημοσύνη «συνεργάστηκαν» στην πτήση

    Στρατιωτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ πραγματοποίησε για πρώτη φορά πτήση στην οποία επετράπη σε αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης να πάρει τον έλεγχο των συστημάτων πλοήγησης και αισθητήρων.

    Η ιστορική πτήση έγινε με ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος U-2S Dragon Lady της 9ης Μοίρας Αναγνώρισης στη βάση της πολεμικής αεροπορία Beale στην Καλιφόρνια.

    Η πτήση έγινε με πιλότο αλλά στον ρόλο συγκυβερνήτη ήταν ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, που έχει ονομαστεί Artuμ, με έμπνευση από το Star Wars. Ο πιλότος δήλωσε στην Washington Post ότι «στο μεγαλύτερο μέρος ήμουν ο επικεφαλής πιλότος». Ο ρόλος του αλγορίθμου «ήταν πολύ περιορισμένος, αλλά για τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν τα εκτέλεσε πολύ καλά», συμπλήρωσε ο πιλότος.

    Αυτός ο συνδυασμός ανθρώπου και τεχνητής νοημοσύνης θεωρείται μία σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια του Πενταγώνου να ενισχύσει τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στα στρατιωτικά συστήματα.

    «Το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν επικεφαλής ενός αμερικανικού στρατιωτικού συστήματος για πρώτη φορά αναγγέλλει μια νέα εποχή στη συνεργασία ανθρώπου και μηχανών», δήλωσε ο Γουίλ Ρόπερ, το Νο2 της πολεμικής αεροπορίας για προμήθειες, τεχνολογία και υλικοτεχνικά ζητήματα. «Αν αποτύχουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, θα σημαίνει ότι θα προσφέρουμε πλεονέκτημα στους αντιπάλους μας», συμπλήρωσε.

    Το λογισμικό βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιείται από υπολογιστές για παιχνίδια στρατηγικής και προσαρμόστηκε στο U-2S Dragon Lady από εργαστήριο της πολεμικής αεροπορίας. Σύμφωνα με τον Ρόπερ, ο αλγόριθμος εκπαιδεύτηκε ενάντια σε αντίπαλο υπολογιστή, για να ελέγχει για εισερχόμενους πυραύλους και εκτοξευτές πυραύλων.

    Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους της Lockheed Martin χρησιμοποιήθηκε τον Οκτώβριο σε ένα άλλο πολύ σημαντικό τεχνολογικό βήμα προόδου, όταν ένα πρόγραμμα εστάλη μέσω κωδικού από έναν επίγειο σταθμό σε αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια πτήσης.

     

     

    Με πληροφορίες από WP, Times

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ