Σάββατο 26.10.2024
More

    Δράσεις για άτομα με αναπηρία από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης

    Ευρωπαϊκή Συνεργασία στην Εκπαίδευση Ατόμων με Νοητική Αναπηρία

    Δράσεις για  άτομα με νοητική αναπηρία τα οποία έχουν ανάγκη από ειδικές πολιτικές και πρακτικές, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η φροντίδα, η απασχόληση κ.ά., αναμένεται να υλοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης.

    Όσον αφορά την εκπαίδευση, αυτή μπορεί να παρέχεται σε αυτά τα άτομα από ειδικούς εκπαιδευτές. Το έργο European Cooperation in the Education of Mentally Disabled People στοχεύει στην ανάπτυξη των επαγγελματικών ικανοτήτων των εκπαιδευτών που εργάζονται με αυτήν την κοινωνική ομάδα, καθώς και στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν τα άτομα με νοητικές αναπηρίες.

    Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ και ανήκει στο υποπρόγραμμα Στρατηγικές Συνεργασίες στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (2020-1-TR01-KA201-094583). Οι εργασίες του άρχισαν την 1.3.2021 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 28.2.2023.

    C:\Users\PANAGIOTIS_DESKTOP\Downloads\Mentally disabled logo.jpgΕναλλακτική επικοινωνία-Σεξουαλική εκπαίδευση

    Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, θα προσφερθεί στους εκπαιδευτές μια ειδική μεθοδολογία για την εναλλακτική επικοινωνία με τα άτομα με διανοητικές αναπηρίες, καθώς και η κατάλληλη μεθοδολογία για την παροχή σεξουαλικής εκπαίδευσης στα άτομα αυτά.

    Οι ειδικοί στόχοι του έργου είναι οι εξής: 

    • Αύξηση των ικανοτήτων των εκπαιδευτών μέσω της εκμάθησης εναλλακτικών μεθόδων επικοινωνίας, καθώς και καινοτόμων πρακτικών που σχετίζονται με τη σεξουαλική εκπαίδευση.

    • Αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτές και οι μαθητές τους

    • Αύξηση της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχεται σε άτομα με νοητικές αναπηρίες

    • Αύξηση των επαγγελματικών κινήτρων του διδακτικού προσωπικού

    • Ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών στους τομείς της σεξουαλικής και της επικοινωνιακής εκπαίδευσης

    Σκοπός με την ολοκλήρωση του έργου είναι να δημιουργηθούν επαφές ανάμεσα σε κέντρα, σχολεία και ενώσεις που περιλαμβάνουν άτομα με νοητικές αναπηρίες.

    Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ αυτών των οργανισμών, θα προωθηθεί η ανάπτυξη δυναμικού δικτύου και θα επιτευχθεί η ανταλλαγή καλών πρακτικών.

    Η κοινοπραξία των εταίρων που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του έργου είναι οι İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (IIMEM) (Τουρκία), INNETICA (Ισπανία), TUCEP IST (Ιταλία), European Institute for Local Development (EILD) (Ελλάδα), Wyzsza Szkola Biznesu i Naul o Zdorowiu (WSBINOS) (Πολωνία), Nuh Çimento Vocational School (Τουρκία).

    *Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης είναι ένας ελληνικός Μη Κυβερνητικός Οργανισμός (ΜΚΟ). Ιδρύθηκε το 2009 ως ανεξάρτητος ΜΚΟ, του οποίου τα μέλη είναι Ευρωπαίοι πολίτες, οντότητες και οργανισμοί που ασχολούνται με την υποστήριξη δραστηριοτήτων περιφερειακής ανάπτυξης και διακρατικής συνεργασίας. Το Ινστιτούτο δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως η περιφερειακή ανάπτυξη, το περιβάλλον, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η ανταλλαγή γνώσεων, η πρόσβαση σε πληροφορίες, η ανάπτυξη ικανοτήτων, η ευαισθητοποίηση, η κοινωνική συνοχή, η έρευνα και η ανάπτυξη. Επιπλέον, το Ινστιτούτο διατηρεί το δικό του διεθνές δίκτυο που αποτελείται από περισσότερα από 72 μέλη, όπως οργανώσεις, ΜΚΟ, κοινωνικοί εταίροι, εταιρείες, ΜΜΕ, δήμοι, πανεπιστήμια, τοπικές και περιφερειακές αρχές. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυό μας, τον οργανισμό μας και τα έργα μας στον επίσημο ιστότοπο : www.eurolocaldevelopment.org.

    Sourceall.gr

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ