Παρασκευή 19.08.2022
More

  Φιλοσοφία και Κινηματογράφος στα Παλιά Σφαγεία

  Εργαστήρι Φιλοσοφίας στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής»

  Το Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του κύκλου «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος», διοργανώνουν την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις 19:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» Εργαστήρι Φιλοσοφίας.

  Ομιλητές:

  • Μαρία Πουρνάρη, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Θανάσης Σακελλαριάδης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  Συντονίστρια: Αγλαΐα Μελά, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  Στις 20:30 θα προβληθεί η ταινία Wittgenstein σε σκηνοθεσία  Derek Jarman, (Μεγ. Βρετανία, 1993, 72΄.  Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή και τη σκέψη του Βιεννέζου φιλοσόφου. Λούντβιχ Βιτγκενστάιν  (Ludwig Josef Johann Wittgenstein (26 Απριλίου 1889 – 29 Απριλίου 1951). Ο Βιτγκενστάιν  θεωρείται ένας από τους πλέον επιδραστικούς φιλοσόφους, του οποίου το έργο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη της φιλοσοφικής σκέψης του 20ού αιώνα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του δημοσίευσε μόλις μία φιλοσοφική διατριβή, το Tractatus Logico-Philosophicus, ένα άρθρο, μια κριτική βιβλίου και ένα παιδικό λεξικό, αν και πολλές δευτερογενείς δημοσιεύσεις και αναλύσεις γύρω από το έργο του καταγράφονται μέχρι σήμερα. Τα ογκώδη χειρόγραφά του επιμελήθηκαν και δημοσιεύθηκαν μετά το θάνατό του. Οι «Φιλοσοφικές Έρευνες» εμφανίστηκαν σε μορφή βιβλίου το 1953 και ως το τέλος του αιώνα θεωρούνταν σημαντικό σύγχρονο κλασικό έργο. Ο φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ περιέγραψε τον Βιτγκενστάιν ως «το τελειότερο παράδειγμα παραδοσιακά εννοούμενης ιδιοφυΐας που έχω γνωρίσει: φλογερός, βαθυστόχαστος, δριμύς και αυταρχικός».

  Η ταινία παρουσιάζει, σε μοντέρνο θεατρικό στυλ, τη ζωή και τη σκέψη του απόφοιτου του Κέμπριτζ φιλόσοφου Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν, του οποίου το κύριο ενδιαφέρον ήταν η φύση και τα όρια της γλώσσας. Μπροστά στα μάτια μας αποκαλύπτεται η δράση του από την παιδική του ηλικία μέχρι την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τη θέση του ως καθηγητής στο Κέιμπριτζ και τη σχέση του με τον Μπέρτραντ Ράσελ και τον Τζον Μέιναρντ Κέινς.

  Πρωταγωνιστούν: Karl Johnson Michael Gough, Tilda Swinton

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ