Τετάρτη 25.05.2022
More

  «Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν» στα Παλιά Σφαγεία

  «Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν», (Σοβιετική Ένωση, 1962, 95′ ) του Αντρέι Ταρκόφσκι Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής»

  Οι Κυριακές στο Πανί, ο χειμερινός κύκλος προβολών κινηματογραφικών ταινιών, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών προβάλλουν την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στις 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ιστορίες από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο», την ταινία «Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν» (Σοβιετική Ένωση, 1962, 95′ ) σε σκηνοθεσία του Αντρέι Ταρκόφσκι.

  Σενάριο: Βλαντιμίρ Μπογκομόλοφ, Αντρέι Κοντζαλόφσκι, Μιχαήλ Παπαβα, Αντρέι Ταρκόφσκι.

  Πρωταγωνιστούν: Νικολάι Μπουρλγιάεφ, Στεπάν Κριλόφ, Νικολάι Γκρίνγκο, Ιρίνα Ταρκόφσκαγιά, Αντρέι Κοντζαλόφσκι.

  Υπόθεση

  Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με κεντρικό ήρωα ένα δωδεκάχρονο αγόρι, τον Ιβάν, η οικογένεια του οποίου ξεκληρίστηκε από τους Ναζί. Μην έχοντας να χάσει κάτι, κατατάσσεται στο σοβιετικό στρατό ως ανιχνευτής και αναλαμβάνει επικίνδυνες αναγνωριστικές αποστολές, για τις οποίες είναι ο πλέον κατάλληλος χάρη στο μικρό του μπόι και τη σβελτάδα του.

  Δημιουργεί φιλίες με πολλούς από τους ενήλικες συμπολεμιστές του, οι οποίοι τον σέβονται και τον αναγνωρίζουν ως ισότιμο. Όταν του προτείνουν να πάει σε μια στρατιωτική ακαδημία για να τον προφυλάξουν από τους κινδύνους της μάχης, ο Ιβάν απορρίπτει πεισματικά την ιδέα.

  Η προσέγγιση είναι περισσότερο προσωπική παρά πολιτική ή προπαγανδιστική και κατατάσσει «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» στα πλαίσια του Νέου Κύματος του πρωτοποριακού σοβιετικού σινεμά, που άλλαξε την οπτική αναπαράσταση του πολέμου στην οθόνη.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ