Σάββατο 25.06.2022
More

  «Τζο ο λεμονάδας» την Κυριακή στο πανί

  Αφιέρωμα στο Νέο Κύμα του Τσεχικού Κινηματογράφου

  Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος προβολών «Κυριακές στο πανί», παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο Νέο Κύμα του Τσεχικού Κινηματογράφου της δεκαετίας του 1960, ένα από τα πιο ανανεωτικά ευρωπαϊκά κινήματα στην ιστορία του κινηματογράφου, που αντλούσε δυναμική και έμπνευση κυρίως από τα πολιτικά καθεστώτα.

  Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

  • 15/5: Τζο ο Λεμονάδας
  • 22/5: Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν
  • 29/5: Οι έρωτες μιας ξανθιάς

  Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζής».

  Ώρα έναρξης: 20:30

  Κυριακή 15 Μαΐου: «Τζο ο Λεμονάδας» του Oldrich Lipský, 1964, διάρκεια: 95′

  Ο Λίπτσκι θεωρείται ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του Νέου Κύματος του Τσεχικού Κινηματογράφου. Ειδικεύτηκε με μεγάλη επιτυχία στην κωμωδία ενώ διατέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Σατιρικού Θεάτρου της Πράγας. Ένα δείγμα αυτής της κινηματογραφικής αφύπνισης είναι η εκκεντρική παρωδία γουέστερν «ΤΖΟ Ο ΛΕΜΟΝΑΔΑΣ», που βάλλεται ανελέητα κατά των χολιγουντιανών γουέστερν και κατά του αμερικανικού καπιταλισμού.

  Σε μια τυπική πόλη του Φαρ Ουέστ, που μαστίζεται από τον αλκοολισμό και την εγκληματικότητα, φτάνει ο «φτωχός και μόνος καουμπόι», ο Τζο ο Λεμονάδας, που συμμαχεί με τους ελάχιστους «καλούς» του αντιαλκοολικού αγώνα και λανσάρει την Λόκα Κόλα, ένα μη αλκοολούχο αναψυκτικό.

  Η ταινία, γυρισμένη με τρόπο που θυμίζει άλλοτε βωβή ταινία άλλοτε μιούζικαλ ή animation, έχει όλα τα κλισέ γουέστερν: καυγάδες, σαλούν, πιστολέρος, μονομαχίες. Τα πάντα σατιρίζονται και κατακεραυνώνονται με έναν πρωτότυπο και απολαυστικό τρόπο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ