Δευτέρα 27.05.2024
More

  Εικαστικός Διαγωνισμός για την Ελληνική Επανάσταση

  Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια

  Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προκηρύσσει και διοργανώνει Πανελλήνιο Εικαστικό Διαγωνισμό με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που κατοικεί κοντά μου!», στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεών του για τον εορτασμό των 200 χρόνων.

  Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων, αλλά και όσοι ενήλικες επιθυμούν, καλούνται να αποτυπώσουν μέσα από τη δημιουργία των έργων τους την οικεία τοπική ιστορία της περιοχής, όπου διαμένουν, και τους γνωστούς ή άγνωστους πρωταγωνιστές της, μέσα από τα τοπωνύμια που φέρουν το όνομά τους ή μέσα από τα μνημεία τους, με τα οποία έρχονται σε επαφή καθημερινά.

  Τα εικαστικά έργα που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό, θα έχουν ως θεματική αφετηρία τους οπτικά και αφηγηματικά στοιχεία από την τοπική ιστορία και τους ήρωες που έδρασαν ή που απαθανατίζονται σήμερα μέσω ενός μνημείου ή ενός τοπωνυμίου στην περιοχή του κάθε διαγωνιζόμενου και θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί με την τεχνική του κολάζ.

  Οι συμμετέχοντες καλούνται να χρησιμοποιήσουν φωτογραφικό και πρόσθετο εικαστικό υλικό (μικτή τεχνική), στο οποίο να απεικονίζονται τοπωνύμια ή μνημεία από την περιοχή στην οποία διαμένουν, με αναφορά στην Επανάσταση του 1821.

  Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες:

  1. Μαθητές από 6 έως 10 ετών

  2. Μαθητές από 11 έως 14 ετών

  3. Μαθητές από 15 έως 18 ετών

  4. Ενήλικες.

  Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια από 25 Μαρτίου έως 25 Μαΐου.

  Την Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν οι:

  • Δάφνη Αγγελίδου,ζωγράφος- ψηφιδογράφος, καθηγήτρια ΑΣΚΤ

  • Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος και Αθηναιογράφος

  • Μαρία Γρηγοροπούλου, υπεύθυνη Eκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

  • Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης και Ανεξάρτητη Επιμελήτρια – πρόεδρος Επιτροπής

  • Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, ζωγράφος, τ. Πρύτανης ΑΣΚΤ

  • Γιώργος Χουλιαράς, γλύπτης, τ. Αντιπρύτανης ΑΣΚΤ

  Τα 100 έργα που θα επιλεγούν (25 από κάθε μία από τις 4 ηλικιακές κατηγορίες), θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου θα διατίθεται και αναμνηστικό λεύκωμα. Οι πρώτοι, ανά κατηγορία, θα λάβουν ως έπαθλο δώρα τεχνολογίας, που θα ενθαρρύνουν την ενασχόλησή τους με την ιστορία και την τέχνη, ενώ οι δεύτεροι και τρίτοι, ανά κατηγορία, θα λάβουν δωροεπιταγές για το Πωλητήριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος. Όλοι οι συμμετέχοντες στην έκθεση θα προσκληθούν στα εγκαίνια και θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα.

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικότερα για όλα τα στάδια και τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού (όροι και προϋποθέσεις, διαδικασία συμμετοχής, έπαθλα), καθώς και να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα: 1821.ime.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ