Τρίτη 25.06.2024
More

  Έργα από την «Τέχνη του καθημερινού»

  «Η τέχνη του καθημερινού» είναι ο τίτλος μίας καθόλα εντυπωσιακής έκθεσης με έργα του Κώστα Πιέτα που φιλοξενείται στο ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή.

  Έργα από μέταλλα και πάσης φύσεως μηχανικά εξαρτήματα, βίδες που σχηματίζουν μορφές ανθρώπων και ζώων, συνθέτοντας από κοινού, εικόνες ποιητικές.

  Και από την άλλη τα ζωγραφικά έργα του Κώστα Πιέτα φιλοτεχνημένα με στιλό, με ένα καθημερινό αντικείμενο γραφής που βρίσκεται παντού.

  Τα θέματα των έργων του καλλιτέχνη είναι οικεία, καθημερινά. Άνθρωποι που συνυπάρχουν, αγκαλιάζονται ή ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες. Γνώριμες μορφές πουλιών, ζώων και εντόμων που ταλαντεύονται ανάμεσα στη πραγματικότητα και στη φαντασία, αποδίδονται με τη λάμψη και τη στιλπνότητα του μετάλλου.

  Αλλά και υπερρεαλιστικές συνθέσεις που τραβούν την προσοχή του θεατή και τον καλούν να τις ερμηνεύσει.

  Στο εισαγωγικό σημείωμα που δίνεται στον επισκέπτη της έκθεσης από το Ίδρυμα Γκανή αναφέρεται πως: «Οι συνθέσεις του έχουν αφετηρία την ανθρώπινη μορφή και τη φύση, η απόδοσή τους ωστόσο ξεπερνά τα όρια της πραγματικότητας. Αποτελούν την έκφραση του καλλιτεχνικού οράματός του, του εικαστικού του σύμπαντος.

  Πολλές φορές, αντικρίζοντας ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα το αντιμετωπίζουμε σαν κάτι απρόσιτο, ξένο και ακατανόητο. Τα έργα του Κώστα Πιέτα όμως, είναι μέρος του κόσμου μας, είναι στενά δεμένα με την καθημερινότητά μας. Διότι είναι φιλοτεχνημένα με απλά υλικά, όπως το στιλό και το χαρτί, ή άχρηστα μέταλλα, που αντί να πεταχτούν μεταμορφώνονται σε γλυπτά. Ο Πιέτας μας αποδεικνύει ότι για να εκφραστεί καλλιτεχνικά ένας δημιουργός δεν έχει ανάγκη τα δυσεύρετα υλικά ή τις δυσνόητες εικόνες. Αρκεί να αφουγκράζεται την εποχή του και τις ανάγκες της και να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα που τον περιβάλλει».

  Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουνίου και οι ώρες λειτουργίας αυτής έχουν ως εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ έως 14.00 μ.μ

  Τετάρτη 6.00 μ.μ – 9.00 μ.μ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ