Σάββατο 20.04.2024
More

    «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» χωρίς όρια

    Η έκθεση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 6 Μαρτίου (19:30) στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

    Η έκθεση αποτελεί καρπό του ομώνυμου διετούς προγράμματος «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και υποστηρίζεται από το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών. Συμπράττουν η Artogether-Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία (πρώην VSA Hellas), σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

    Η έκθεση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» έρχεται να δώσει τη δική της απάντηση στο ερώτημα «Πώς θα ήταν αν η τέχνη ταξίδευε ελεύθερα πέρα από συμβάσεις, προκαταλήψεις, όρια και εμπόδια;». Τα έργα 25 εικαστικών με αναπηρία συνδιαλέγονται με τα χειρόγραφα 25 λογοτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα πρώτα.

    Στόχος αυτής της γόνιμης προσέγγισης είναι να προβληθεί ευρέως το έργο καλλιτεχνών με αναπηρία, η ισότιμη καλλιτεχνική δημιουργία ατόμων με και χωρίς αναπηρία, καθώς και η μεταξύ τους συνεργασία.

    Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ στην Αθήνα, στη συνέχεια «ταξίδεψε» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο και μετά το Μουσείο Αργυροτεχνίας και τα Ιωάννινα, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη) και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος).

    Σε όλους τους επιλεγμένους σταθμούς της, η έκθεση πλαισιώνεται από καλλιτεχνικές δράσεις των ομάδων της Artogether και από βιωματικά εργαστήρια για άτομα με και χωρίς αναπηρία. Συγκεκριμένα στην πόλη των Ιωαννίνων, το Σάββατο 7 Μαρτίου (19:30) η ομάδα θεατρικού παιχνιδιού της Artogether θα παρουσιάσει την παράσταση «Ουπς! Ένας καθρέφτης μες στην σκιά» στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Δήμου Ιωαννιτών «Δημ. Χατζής», ενώ την Κυριακή 8 Μαρτίου (11:00) διοργανώνεται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας βιωματικό εργαστήρι.

    Οι συμμετέχοντες, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, θα γνωρίσουν την ιστορία και τους ήρωες του παραμυθιού, στο οποίο έχει βασιστεί η παράσταση. (Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων απαραίτητη η κράτηση στο τηλ: 210 7710847 ή στο email info@artoget.gr). Η ομάδα θεατρικού παιχνιδιού της Artogether λειτουργεί από το 2008 για νέους με αναπηρία. Εφαρμόζει ένα ελεύθερο πρόγραμμα μεταξύ θεατρικής έκφρασης, αφήγησης, κίνησης, αλλά και ζωγραφικής. Όταν κάποιες ιδέες και ασκήσεις ωριμάσουν και ανάλογα με τις δυνατότητες και τη διαθεσιμότητα της ομάδας, οι συναντήσεις καταλήγουν στη διαμόρφωση της παράστασης.

    Την έκθεση συνοδεύει το συλλεκτικό λεύκωμα «Ταξιδεύοντας την Τέχνη», το οποίο εκδόθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Στις σελίδες του αποτυπώνονται τα έργα, τα χειρόγραφα και οι σκέψεις των δημιουργών.
    Συντονισμός προγράμματος: Μαριλένα Κουκούλη, Σταυρούλα Σουλοπούλου. Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Κόνιαρης, Σοφία Χρυσαφοπούλου. Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία-Μουσική επιμέλεια: Αριστέα Κοντραφούρη.

    Διάρκεια έκθεσης: 6 έως 13 Μαρτίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 Είσοδος ελεύθερη. Για άτομα με κινητικά προβλήματα και χρήστες αμαξιδίων η πρόσβαση γίνεται από τη Νότια Πύλη κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο.
    Η συμμετοχή στις παράλληλες δράσεις είναι δωρεάν.

    Ο «Μοσκώφ – Σελήμ» στο Καμπέρειο

    Τo ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και η θεατρική ομάδα «Παπαλάνγκι», συνεργάζονται για μια παράσταση του έργου του Γ. Βιζυηνού, «Ο Μοσκώβ-Σελήμ», η οποία τον Μάρτιο κάνει πρεμιέρα στο «Καμπέρειο» Θέατρο.

    Αντλώντας υλικό και από την κοινή παράδοση των βαλκανικών λαών, η ομάδα των ηθοποιών μας μεταφέρει, με ευφάνταστο τρόπο, στην πολυπολιτισμική Θράκη και στην ταραγμένη ιστορία του 19ου αιώνα, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.
    Το έργο «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» παρουσιάζεται, στο Καμπέρειο Θέατρο, με τις παραστάσεις να αρχίζουν την Πέμπτη 19 Μαρτίου, για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ηπείρου (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας), αλλά και για το κοινό.

    Λίγα λόγια για την παράσταση: Μια παρέα φίλων στις διακοπές, αφήνει τα κινητά τηλέφωνα και ανακαλύπτει το διήγημα «Ο Μοσκώβ-Σελήμ». Τυχαία ή όχι, παρασύρεται από την ανάγνωση και αποφασίζει να το ζωντανέψει με ό,τι μέσο διαθέτει. Είναι, όμως, η φαντασία πιο δυνατή από την τεχνολογία; Και μπορεί ο λόγος και οι εικόνες που γεννάει να νικήσουν τις οθόνες;

    Οι συντελεστές είναι:
    Σκηνοθεσία: Τάσος Αγγελόπουλος. Δραματουργική επεξεργασία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου. Σκηνικά-Κοστούμια-Σκηνικά-Αντικείμενα: Ματίνα Μέγκλα. Κίνηση: Γιάννα Μελλά. Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης.
    Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή. Παίζουν: Γιάννης Κοντός, Μαρία Κωνσταντά, Έλλη Σαρρή, Χρήστος Τσαβλίδης.

    Για τα σχολεία, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 10.00 π.μ. και στις 12.00 μ.μ (Διάρκεια: 60’) και κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00 για το κοινό. Πληροφορίες για σχολεία: 2651025670 (ώρες: 9.00 – 14.00).
    Τιμές εισιτηρίων για το κοινό: 10 ευρώ (κανονικό) – 7 ευρώ (μειωμένο για πολύτεκνους, φοιτητές, άνω των 65, στρατευμένους) – δωρεάν για ΑμεΑ και ανέργους.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ